Milanović u Tivtu: Važno i korisno za Hrvate da podrže Hrvatsku građansku inicijativu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je u Crnoj Gori, gdje je nakon inauguracije predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, posjetio predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, saopšteno je iz HGI.

Kako su kazali, ovo je druga Milanovićeva posjeta hrvatskoj zajednici u Donjoj Lastvi.

Predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović, izrazio je zahvalnost dolaskom predsjednika RH  te na podršci koju je iskazao svojom posjetom hrvatskoj zajednici. Milanović je istakao svoju potporu HGI –ju kao stranci koja ide evropskim putem zajedno sa svojim saradnicima. Istakao je, dodaju, značaj zalaganja hrvatske manjine  za promicanje i njegovanje svoje baštine kao autohtoni narod na ovim prostorima.

Današnja posjeta predsjednika RH  je dokaz je dobrosusjedskih odnosa dvije države, kao i uzajamna saradnja i potpora, imajući u vidu prethodne susrete predsjednika RH sa čelnicima stranke“, navode u saopštenju.

Razgovaralo se, kako dodaju, i o Domu kulture „Josip Marković“, gdje je još uvijek sporno pitanje prostorija u kojem djeluje Hrvatsko nacionalno vijeće i Radio Dux – radio hrvatske nacionalne manjine u CG.

Kako podsjećaju, Milanović je podršku jedinoj hrvatskoj stranci u Crnoj Gori dao i na prethodnim izborima te ovoga puta poželio povratak u Parlament i mogućnost učestvovanja predstavnika Hrvata u brojnim odlukama.

„U unutarašnje stvari Crne Gore se ne miješam, osim na način da dam podršku HGI –ju, jer je važno za status Hrvata u Crnoj Gori. Istorija Hrvata ovdje neraskidivo je vezana za Crnu Goru i za Hrvatsku. Oni su uvijek bili za Crnu Goru, za crnogorsku državu, među prvima, i mislim da je važno i korisno za Hrvate da podrže Hrvatsku građansku inicijativu. Hrvati  su ovdje autohton narod i stalo nam je da se izbore za svoje mjesto u Parlamentu i da taj izborni prag pređu, koji je komplikovan, zahtjevan i nije ga lako ostvariti“, rekao je predsjednik RH prilikom obraćanja.

Sastanku su, kako navode, prisustvovali Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika RH i savjetnik predsjednika Republike za vanjsku i evropsku politiku; Veselko Grubišić, veleposlanik RH u Crnoj Gori; generalna konzulica RH u CG Jasminka Lončarević; Zvonimir Deković i Ilija Janović, dopredsjednici HGI –ja.

Izvor: Dnevno

Foto: HGI

NIKŠIĆ PROGNOZA