Milačić predao u skupštinsku proceduru Predlog zakona o zabrani upotrebe mobilnih telefona u školama

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Marko Milačić predao je danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o zabrani upotrebe mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja u osnovnim i srednjim školama.

– Ovim predlogom zakona predviđa se zabrana upotrebe mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja u učionicama i tokom aktivnosti vezanih za nastavu u osnovnim i srednjim školama. Zakonom je predviđeno da se mobilni telefoni odlažu na za to predviđenim mjestima, koja se nalaze u okviru prostorija predviđenih za nastavu kao i da je uprava osnovne i srednje škole u obavezi da obezbijedi mjesta predviđena za privremeno odlaganje mobilnih telefona učenika tokom nastave- saopšteno je iz Prave Crne Gore.

Kako se naglašava, primjena ovog zakona ne odnosi se na upotrebu mobilnih telefona i drugih elektronskih ujređaja kada se korste u svrhu izvođenja nastave, u situacijama hitnosti, o čemu roditelj obavještava upravu škole, ne odnosi se na osobe sa ivaliditetom kao i na učenike kojima su telefon ili drugi elektronski uređaji potrebni radi kontrole zdravstvenog stanja.

– Kao mjere za nepoštovanje ovog zakona propisuju se privremeno oduzimanje mobilnog telefona ili drugog elektronskog uređaja od strane rukovodstva, nastavnog, obrazovnog ili nadzornog osoblja škole. Osim privremenog oduzimanja mobilnog telefona ili elektronskog uređaja kao kazna predviđeno je izricanje vaspitne mjere opomene od strane razrednog starješine ili uprave škole, a u slučaju ponavljanja prekršaja izriče se  vaspitna mjera ukor nastavničkog vijeća uz smanjenju ocjenu iz vladanja za učenike šestog, sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola kao i za učenike srednjih škola- navodi se u saopštenju.

Ovim zakonom se obavezuje razredni starješina ili, u slučaju njegove spriječenosti, uprava škole, da obavijeste roditelja ili zakonskog staratelja učenika o privremenom oduzimanju telefona ili drugog elektronskog uređaja.

– Zakonom je predviđeno da privremeno oduzeti telefon ili drugi elektronski uređaj preuzima roditelj ili zakonski staratelj učenika. Takođe, ovim predlogom zakona škola se obavezuje da pisanim putem obavijesti učenika i roditelja ili zakonskog staratelja učenika o izrečenim vaspitnim mjerama u roku od tri dana. Ovaj zakon je neophodno usvojiti zbog značaja neometanog odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i prevencije u cilju suzbijanja digitalnog vršnjačkog nasilja, koje je u poslednjem periodu nažalost u porastu. Na primjer, učenici tokom nastave snimaju profesore i jedni druge, pa te snimke nerijetko zloupotrebljavaju. Na ovaj način se često sprovodi elektronsko nasilje, koje za posledicu ima omalovažavanje profesora i drugih učenika- dodaje se u saopštenju.

Podsjećaju da je sve je veći broj država koje zato uvode zabranu korišćenja mobilnih telefona u osnovnim školama kao što su: Francuska, Italija, Australija i slično.

– Metodologijom istraživanja izvedene su naučne studije koje pokazuju da zabrana mobilnih telefona u školi ima pozitivan uticaj na učinak učenika. Osim učinka i akademskih rezultata, zabilježena je manja stopa maltretiranja i vršnjačkog nasilja. Zavisnost djece od tehnologije je na sličnom nivou kao zavisnost odraslih koji se liječe od alkohola ili narkotika. Današnja djeca u prosjeku koriste  digitalne uređaje od 6-8 sati u toku dana, zato ih bar u školi moramo sačuvati štetnih uticaja koje oni proizvode. Prekomjerna upotreba tehnologije može da izazove psihičke i fizičke probleme kod djece. Primjeri uspješne zabrane korišćenja mobilnih telefona u toku nastave u Crnoj Gori su Gimnazija Slobodan Škerović, Osnovna škola „Radojica Perović“ kao i Osnovna škola „Savo Pejanović” u Podgorici. Uprave ovih škola su zabranile učenicima da u učionicama koriste mobilne telefone i te zabrane su se pokazale korisnim i djelotvornim- navodi se u saopštenju.

kako dodaju, neophodno je podići nivo zaštite učenika i nastavnika od elektronskog i svakog drugog nasilja na nivo zakona, propisivanjem zabrane korišćenja mobilnih telefona, jer je praksa u školama pokazala da se interni akti koji zabranjuju upotrebu mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja često krše.

– Prava Crna Gora poziva sve poslanike da podrže ovaj predlog zakona zbog svega navedenog, ali i sve držvne institucije, nevladine organizacije i roditelje da snažno podrže implementaciju ovog zakona kako bi gradili društvo u kojem će se naša djeca obrazovati i sticati socijalne vještine, a ne robovati tehnologiji- zaključuju u saopštenju.

NIKŠIĆ PROGNOZA