Mićanović: Crna Gora nije iskoristila šansu za značajniji napredak ka EU

Crna Gora u proteklom periodu nije iskoristila šansu za značajniji napredak ka EU, a nezadovoljstvo ekonomskom i društvenom situacijom doprinio je jačanju desničarskih ideja i u zemlji, ali i regionu, smatra doktorantkinja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Luksemburgu Anđela Mićanović. Ona je, u emisiji Vikend na Gradskoj, ocijenila da je trenutni prioritet Brisela  – očuvanje mira u Evropi – pa iz tog razloga ne zauzima odlučniji stav prema lošim politikama u regionu.

Priča o evropskom putu Crne Gore je deklarativna jer se na konkretnim reformama nije uradilo dovoljno, tvrdi Mićanović.

„Dobro je da su se desile promjene, prije svega sa demokratske strane da smo promijenili vlast, pa da smo promijenili opet i to je svakako pohvalno. Ono što je možda iz ove perspektive trebalo biti bolje jeste da onda kada ste dali građanima nadu da će biti bolje, da smo morali da isporučimo te promjene koje ste obećali. Jer nema mišta gore od nade koja nije relizovana jer ona vodi u razočarenje “, kazala je Mićanović.

Upravo je razočarenje, kaže Mićanović, uzrok jačanja desničarskih ideja u CG, ali i regionu.

„Mislim da je to za nas opasno zbog toga što je CG multietnička, multikonfesionalna sredina. Isto važi za region. I onda kad vidite da jačaju ti narativi u kojima nas dijele, u kojima nam objašnjavaju da pojedninci ne liče jedni na druge, odnosno da mi imamo mnogo razlika izmjeđu vjera, to može samo d vodi u produbljivanja nezadovoljstva, neiskrenih odnosa i na kraju u sukobe“, navela je ona.

Zabrinjava, kaže, što EU kroz razne fondove podržava autoritarne režime u regionu.

„Iako ne možete uticati na unutrašnju politiku, onda kad finansirate određene partije koje sprovode nedemokratske politike u regionu, onda ste vi indirektni učesnik svih loših dešavanja u našem regionu “, dodala je ona.

EU je trenutno važan samo mir, a to znači da će sarađivati sa onima koji ga mogu i obezbijediti, zaključila je Mićanović.

Foto: Gradski.me

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA