„Međuvladina konferencija snažan politički signal Crnoj Gori“

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji kazao je da je danas održana međuvladina konferencija u Briselu snažan politički signal posvećenosti Evropske unije na putu pristupanja Crne Gore tom savezu.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Today’s IGC is a strong political signal of the 🇪🇺<a href="https://twitter.com/hashtag/EU?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#EU</a>’s commitment to 🇲🇪<a href="https://twitter.com/hashtag/Montenegro?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Montenegro</a>’s EU accession path.<br><br>Also it was an opportunity to show unwavering commitment to move on key reforms to reach the next level in the accession process. <a href="https://t.co/G0a2rXNcec">pic.twitter.com/G0a2rXNcec</a></p>&mdash; Oliver Varhelyi (@OliverVarhelyi) <a href="https://twitter.com/OliverVarhelyi/status/1752005789928042652?ref_src=twsrc%5Etfw">January 29, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

„Takođe, to je bila prilika da se pokaže nepokolebljiva posvećenost da se krene sa ključnim reformama kako bi se dostigao sledeći nivo u procesu pridruživanja“, naveo je Varhelji na mreži „X“.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević ranije je kazala da je Međuvladina konferencija Crne Gore i EU nagrada za ostvarene rezultate i podstrek za nove uspjehe.

Gorčević je kazala da će to biti prilika da, dvije godine nakon prethodne Međuvladine konferencije, predstave sve što je Vlada, ali i parlamentarna većina, uradila od početka svog mandata.

Crna Gora je u procesu pristupanja EU, otvorila sva pregoraračka poglavlja (33), od kojih su tri privremeno zatvorena.

Trenutno je u fazi ispunjavanja privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i završnih mjerila u okviru ostalih pregovaračkih poglavlja.

Ministarska konferencija održava se nakon što je u subotu u crnogorskom parlamentu izabran Vrhovni državni tužilac, ali i nakon ranijih važnih imenovanja u pravosudnoj grani vlasti.

Iz EU su pozdravili imenovanje VDT-a i kazali da Crna Gora, da bi iskoristila aktuelni zamah politike proširenja i napredovala u pristupnim pregovorima, treba da nastavi da prioritetno sprovodi reforme u oblasti vladavine prava.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA