„Međuvladina konferencija snažan politički signal Crnoj Gori“

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji kazao je da je danas održana međuvladina konferencija u Briselu snažan politički signal posvećenosti Evropske unije na putu pristupanja Crne Gore tom savezu.

 

„Takođe, to je bila prilika da se pokaže nepokolebljiva posvećenost da se krene sa ključnim reformama kako bi se dostigao sledeći nivo u procesu pridruživanja“, naveo je Varhelji na mreži „X“.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević ranije je kazala da je Međuvladina konferencija Crne Gore i EU nagrada za ostvarene rezultate i podstrek za nove uspjehe.

Gorčević je kazala da će to biti prilika da, dvije godine nakon prethodne Međuvladine konferencije, predstave sve što je Vlada, ali i parlamentarna većina, uradila od početka svog mandata.

Crna Gora je u procesu pristupanja EU, otvorila sva pregoraračka poglavlja (33), od kojih su tri privremeno zatvorena.

Trenutno je u fazi ispunjavanja privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i završnih mjerila u okviru ostalih pregovaračkih poglavlja.

Ministarska konferencija održava se nakon što je u subotu u crnogorskom parlamentu izabran Vrhovni državni tužilac, ali i nakon ranijih važnih imenovanja u pravosudnoj grani vlasti.

Iz EU su pozdravili imenovanje VDT-a i kazali da Crna Gora, da bi iskoristila aktuelni zamah politike proširenja i napredovala u pristupnim pregovorima, treba da nastavi da prioritetno sprovodi reforme u oblasti vladavine prava.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA