Maslenikov: Ne bih se kladio da će Crna Gora 2028. godine ući u EU

Ne bih se kladio da će Crna Gora 2028. godine ući u Evropsku uniju, kazao je ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov. On je, gostujući u emisiji Diplomatska priča, ocijenio da podrška Sjedinjenih Američkih Država procesu proširenja EU na Zapadni Balkan je “samo izraz želje te države da se miješa u unutrašnje stvari Unije, posredstvom uticaja koji bi ostvarili na te balkanse države”.

“Vlada koja je formirana 2020. godine, sa gospodinom Zdravkom Krivokapićem, projektovala je 2023, 2024. godinu za članstvo”, kazao je Maslenikov.

On napominje da su tada premijer, zamjenik premijera i ministri odlazili u Brisel, i vraćali se u Crnu Goru sa okvirnim datumom koji su, prema njegovim riječima, “svi zaboravili na početku ove godine”.

„Stvar je u tome da oni to ne rade zbog nekog velikog prijateljstva, zašto Vašington podržava države kandidate da se pridruže EU, već zato što je sa BREXIT-om Vašington izgubio svoj najvažniji mehanizam da se miješa u evropske poslove“, navodi Maslenikov.

Po pitanju razrješenja agresije Rusije na Ukrajinu i razrješenja situacije, ambasador Maslenikov je naglasio da su dvije strane, tokom pregovora u Minsku i Istanbulu, značajno približili stavove, te da je “premijer Ujedinjenog Kraljevstva opstruirao dogovor”.

„Imali smo jedan zajednički dokument koji je na neki način bio prihvaćen od ukrajinske strane, a onda je premijer UK Boris Džonson došao u Kijev i rekao: nemojte ništa da potpisujete. Mi ćemo vas snabdijevati oružjem i tako dalje. I sad smo tu gdje jesmo“, objašnjava ambasador.

Na pitanje studenta o Glasanju o rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, Maslenikov je istakao da tekst “ne oslikava pravo stanje stvari koje su se dogodile na teritoriji bivše Jugoslavije”.

„U suštini NATO ima odgovornost za sve što se događalo na teritoriji bivše Jugoslavije, u tom periodu kao i kasnije“, ističe Maslenikov.

Maslenikov je naglasio da je kroz razgovor sa svojim državljanima u Crnoj Gori stekao utisak da se oni lijepo osjećaju ovdje, te da dobar odnos naroda dvije države može biti dobra osnova za unaprjeđenje i budućih državnih odnosa Ruske Federacije i Crne Gore.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA