Martinović: Bili smo i ostaćemo najveće gradilište u Sjevernom regionu države

Dan opštine Kolašin je prilika da se prisjetimo svih naših dostignuća, ostvarenih rezultata, ali i da se fokusiramo na budućnost našeg grada, kazao je predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović na svečanoj sjednici SO, povodom 28. avgusta, Dana opštine.

„Duboke je bore ostavila prošlost na licu našeg malog mjesta, pokazujući veliko iskustvo i znanje stečeno učenjem na greškama i osvjetljavajujući tragove budućim generacijama. Stoga mogu sa pravom da kažem da su građani Kolašina izabrali pravi put. O tome svjedoče brojni infrastrukturni projekti, poboljšani uslovi života kako u gradu tako i u rarulnom područiju naših građana, uspjesi naše djece“, naveo je Martinović.

On ističe da se sa pravom može reći da se ovogodišnji Dan opštine obilježava u ljepšem Kolašinu koji iz godine u godinu postaje mjesto kvalitetnijeg i ugodnijeg života za građane Kolašina.

„Koraci su teški i mukotrpni, a radnih sati u jednom danu uvijek malo za brojne poslove koje treba završiti i nove započeti. U prethodnih osam mjeseci od preuzimanja vlasti zahvaljujući dobrom planiranju, svjesni svojih prioriteta i potencijala, kao i dobrom saradnjom, kako sa Vladom Crne Gore i njenim upravama, međunarodnim partnerima u Crnoj Gori tako i sa opštinskim javnim preduzećima i ustanovama uspjeli smo da građanima Kolašina poboljšamo kvalitet života“, rekao je Martinović.

Stabilnost i razvoj, kako dodaje, ključne su riječi kojim se vlast u Kolašinu rukovodila od preuzimanja vlasti.

„Kada kažem stabilnost, mislim na finansijsku u opštinskoj kasi. Kroz domaćinski odnos u kontinuitetu, uspijevamo da opštinske finansije održimo stabilnim i pored brojnih izazova koji stižu na naplatu zbog ranijeg nedomaćinskog odnosa. Kada govorimo o razvoju, Kolašin je napravio veliki iskorak u infrastrukturnim projektima. Tako smo od početka godine započeli izgradnju vodovodne, atmosferske i kanaliziacione infrasteukture u ulicama Boska Raspvica i Boska Rasovica I i dijelu ulice Milivoja Bulatovica, a takođe uz ove radove uspjeli da rijesimo visedecenijsli problem kanalizacione mreze u Izbjeglickom naselju. Uz pomoć Evropske unije dobili smo 9 miliona eura za izgradnju posttojenja za prrčišćavanje otpadnih voda, čija će realizacija početi po okončanju administrativnih procedura. Privode se kraju i radovi na rezervoarima za vodu u Dulovinama“, ističe Martinović.

Najavio je da će se u narednim danima otvoriti radovi i na gradskoj Zaobilaznici gdje će se riješiti problem atmosferskih voda i dobiće ce novi asfalt nakon punih 25 godina.

„Tokom ljeta sanirali smo fasadu zgrade Zavičajnog muzeja, nastavili sa projektima na partizanskom groblju i mostu knjaza Danila na Mrtvici ali posebnu čast svakako predstavljaju započeti radovi na redovnom održavanju Spomen doma kojima će se riješiti problem prokišnjavanja ovog kultnog arhotektonskog spomenika koji je tokom više decenija bio izložen nebrizi i grada i države. U prethodnih osam mjeseci stigli smo i do svake od načih 25 mjesnih zajednica ravnomjerno ulažući u putnu infrstrukturu i rješavajući probleme građana u svakom dijelu naše Opštine. Izdvojili i uplatili mitropoliji 50.000 eura za spomenik počivšem mitropolitu Amfilohiju koji je rođeni Kolašinac. Za potrebe MOSI igara čiji domaćin je po prvi put bio Kolašin koji je tokom jula ugostio više od 2.000 sportskih radnika i sportista iz 29 gradova izgrađeni su tereni za mali fudbal, odbojku na pijesku i odbojku, unaprijeđena postojeća sportska infrastrustruktura koja je na raspolaganje svim sportistima i djeci našeg grada“, kazao je Martinović.

Nakon više godina pauze, kako navodi Martinović, uspjeli su da tokom ljeta vrate Tango kamp koji je brojao oko 700 učesnika iz preko 20 zemalja svijeta, a do prije par dana mogli su da uživaju u brojnim predstavama Korifej festivala alternativnog pozorišta koji je festival međunarodnog karaktera.

Tokom ljeta u Kolašinu održan je i basket kamp, likovna kolonija, festival karikature po vođstvom svjetskog karikaturiste Darka Drljevića, etno kamp i brojni drugi kulturni i sportski događaji koji su doprinijeli da posjetioci i građani uživaju u brojnim sadržajima na gradskim trgovima i glavnoj ulici.

„Bili smo i ostaćemo u narednoj godini najveće gradilište u Sjevernom regionu države. Interesovanje investitora za Kolašin ne smanjuje se, a tokom jeseni očekujemo i otvaranje prvih hotelskih jedinica. Sanacija puta Kolasin- Mateševo i otvaranje tunela Klisura koji će povezati Kolašin sa Beranama svakako će dodatno povećati interesovanje za naš grad ali i sa druge strane stvoriti obavezu da nastavimo predano da radimo na unapređenju infrasteukture kako bi što spremnije dočekali nezaustavljivi razvoj grada“, istakao je Martinović.

Ovaj dan je, kako dodaje, svakako najbolji trenutak kada smo dužni da se sa ponosom prisjećamo svih onih koji su doprinijeli i nastavljaju da doprinose razvoju našeg grada i njegovom ugledu u regionu.

„Želim da se zahvalim svim gradskim i seoskim školama čiji učenici nas čine ponosnim prilikom svakog takmičenja u znanju, osvajajući brojna priznanja i medalje. Želim da se zahvalim kolašinskoj muzičkoj školi koja nastavlja da stvara talente i dobija nagrade na brojnim muzičkim takmičenjima. Hvala svim sportskim klubovima koji ponosno predstavljaju naš grad na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Hvala radnicima lokalne uprave i gradskih preduzeca i ustanova na nemjerljivom doprinosu u razvoju grada. Hvala kulturnim radnicima i umjetnicima koji ponosno nose boje grba naše Opštine. Hvala svima koji daju svoj doprinos da Kolašin danas bude prepoznatljiv kao grad skladnog suživota, tolerancije i uzajamnog uvažavanja“, navodi Martinović.

Kolašin je grad sa velikim potencijalom, bogatom istorijom, kulturnom baštinom i predivnom prirodom.

„Imamo sve potrebne resurse da se razvijamo i postanemo jedan od najboljih gradova u regionu. Ali, to neće biti lako i zahtijevaće napor i rad svih nas. Zato vas pozivam da se zajednički još snažnije angažujemo i zauzmemo se za naš grad, za naš Kolašin. Svim građanima opštine želim srećan Dan Kolašina“, zaključio je Martinović.

Foto: Opština Kolašin

NIKŠIĆ PROGNOZA