Marković u ponedjeljak predstavlja svoju stranku

Nekadašnji premijer Crne Gore i dugogodišnji funkcioner DPS-a Duško Marković u ponedjeljak će predstaviti svoju Stranku evropskog progresa.

Iz te stranke je saopšteno da će predstavljanje biti održano u Kamernoj sali Muzičkog centra u Podgorici sa početkom u 11h.

Marković će javnosti predstaviti politički program stranke, a medijima će se obratiti i članovi Inicijativnog odbora koji će govoriti o daljim konkretnim programskim aktivnostima.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su među njima jedan od osnivača i doskorašnji funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Nedžad Drešević, bivši izvršni direktor ugašenog nacionalnog avio-prevoznika “Montenegro erlajnsa” Vlastimir Ristić, arhitekta i bivši direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović, specijalista oftamolog i bivši direktor Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore Haris Kujundžić, pilot Nikola Pavlićević…

U inicijativnom odboru su i specijalista iz oblasti anesteziologije, reumatologije i intenzivne terapije Jelena Knežević, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Mira Lakčević, blogerka Jelena Caričić, nekadašnji direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ivan Popović, magistarka međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Rozalina Ljuljđuraj, asistentkinja u nastavi u srednjoj školi u Kotoru Vanja Mijanović…

Marković je nedavno podnio ostavku na članstvo u DPS-u, u kom je do prije tri i po godine bio zamjenik predsjednika i u čije je ime obavljao visoke državne funkcije. Prethodno je, objavile su nedavno „Vijesti“, početkom novembra prošle godine, najavio mogućnost formiranja partije, rekavši da ne razmišlja samo o tome, već i šta sve treba uraditi “u evropskom i građanskom bloku, da bismo se konsolidovali i da bi  Crna Gora izašla iz ovog permanentnog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću”.

On je tada kritikovao DPS zbog unutarstranačkih reformi, rekavši da su bile personalne, a ne široke, za koje se zalagao.

“… Što nije bio dobar pristup”, ocijenio je, dodajući da je odmah nakon izbora 2020. godine tražio održavanje vanrednog kongresa DPS-a kako bi se utvrdila odgovornost za izborni poraz.

Na tim izborima lista DPS-a je nosila ime dugogodišnjeg šefa stranke Mila Đukanovića, a njen nosilac je bio Marković.

Na kongresu DPS-a u januaru 2021. izabrana su nova rukovodstva organa stranke, u kojima više nije bilo Markovića. U političkim krugovima spekulisalo se da je Đukanović predložio svom zamjeniku da se povuku radi dolaska mlađeg kadra, čak i da je i Marković to iznio na jednoj od sjednica partijskih organa. Međutim, Đukanović je ostao šef partije do neposrednih izbora u februaru ove godine, na kojima ga je zamijenio Danijel Živković.

Marković je u novembru prošle godine rekao da je DPS 2020. izgubio izbore za nekoliko hiljada glasova, odnosno da je imao oko 140.000, a da je na posljednjim izborima, održanim u junu prošle godine, prepolovio rezultat, osvojivši 70.000. Prema njegovim riječima, postojao je pritisak međunarodne zajednice i političke konkurencije da “odu stari, a dođu mladi”, ali da se sada, “kad mladi dođu pa kažu nešto što nije podobno vrhu partije, proglašavaju izdajnicima”.

Iz DPS-a su, nakon Markovićeve najave mogućnosti formiranja partije i kritika na račune DPS-a, kazali da on nije saopštio ništa novo i ništa što nije govorio na stranačkim sastancima.

foto:gov.me-arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA