Marković: Tačno da je ZBCG-u ponuđeno mjesto šefa Skupštine, Demokrate da se ne ljute

Opcija za formiranje vlade uz učešće DPS-a na bilo koji način nije realna ni moguća, smatra direktor RTNK Nikola Marković. On je u emisiji Press plus na ADRIA TV kazao da je tačna informacija da je mandatar Milojko Spajić ponudio koaliciji Za budućnost Crne Gore mjesto predsjednika Skupštine i 40 odsto dubine, te da zbog toga Demokrate ne treba da se ljute. Novinar Budo Simonović poručuje da bi najgora opcija po crnogorsko društvo bili novi izbori, kao i da Građanski pokret URA treba da bude dio Vlade.

“Lično mislim da opcija Vlade uz učešće DPS-a na bilo koji načun nije realna ni moguća, Mandatar Milojko Spajić ne ide u tom pravcu. Iskerno vjerujen da ni u Predsjedništvu PES-a nema većine za takvu odluku”, rekao je Marković, dodajući da bi volio da se uskoro formira Vlada.

On  je kazao da ima informaciju da je ZBCG-u ponuđeno mjesto predsjednika Skupštine i 40 odsto mjesta po dubini.

“Pokušali su da nađu način da ZBCG participara u zakonodavnoj vlasti, to su tačne ponude po mojim informacijama. Mislim da stabilne vlade bez njihovog učešća nema. Oni treba da budu dio parlamentarne većine, zbog neke pravde. Ono što je činjenica je da su ljudi koji vode nekadašnji DF nosioci promjena i pada bivšeg režima, bili su stub tih promjena, uz naravno sve ostale, i crkvu…”, rekao je Marković.

On smatra da bi bilo dobro i pravedno za društvo da ZBCG bude dio vlasti, te da se tako stvaraju pretpostavke da se dođe do većine od 49, ako Crna Gora misli da usvaja neophodne zakone.

Marković od Demokrata, kojima je trebalo da pripadne mjesto predsjednika Skupštine, očekuje ozbiljan pristup.

“U ovom poslu ne smije da bude ljutitih, ne treba da se ljute što im po svemu sudeći neće pripasti mjesto predsjendnika Skupštine. Evo, Ministarstava ima dovoljno, očekujem da budu dio procesa. Oni su sami više puta govorili da nijedna funckija nije vrijedna procesa. Rekli su da zbog funkcije neće podržati 41 sa Mehmedom Znekom, pa i sada očekujem da zbog funkcije neće sprječavati formiranje vlade”, rekao je Marković.

Simovnović: URA treba da bude dio Vlade

Simonović smatra da je neozbiljno da ovoliko dugo traje taj proces pregovora i dogovora.

“Jedan sam od onih koji su davno željeli da bivši režim ode. To se desilo na miran i demokratski način. Ali ovo nakon toga nisam ni sanjao, ovoliku neodgovornost i neozljnost, među svima njima”, rekao je on.

Neozbiljno je da Spajić, kako kaže, prve noći  dok otvara šampanjac kaže nećemo ni sa UROM i DPS-om.

“Čekajte, dan je pametniji od noći. Kasnije su počele ucjene sa svih strana. To je jedno političko kalkulisanje da su oni sebi utuvili u glavu da je narod tu zbog njih, a ne oni zbog naroda”, smatra Simonović.

Eventualna podrška DPS-a, dodaje, bila bi omča oko vrata PES-u.

“Izbori kao opcija mislim da bi bila veća katastrofa, čini mi se, još veća nego da prihvate pomoć DPS-a. Ti milioni koji se prospu za jedne izbore, nijesu njihove pare, već pare ovog naroda koje bi mogle da se negdje drugo preusmjere”, dodaje on.

Simonović kaže da ne vidi razlog zašto URA ne bi bila u vlasti, jer su pokazali neke rezultate.

“Ne dopadaju mi se neke stvari, ali udarili su šakom o sto i zbog nekih stvari treba da im se skine kapa s glave.  Niko nije stisao petlju za potpisiavanje Temeljnog ugovora, osim Dritana Abazovića. Da ne pričamo o nekim potezima koji se tiču kriminala. Ne bi mi smetalo, čini mi se da rade u korist naroda”, kazao je Simonović.

S druge strane, Marković dodaje da je Temeljni ugovor pripremila prethodna Vlada, kao i da nijedna Vlada nema nikakve veze sa hapšenjima kriminalaca, već da to radi Tužilaštvo.

Foto: Adria

NIKŠIĆ PROGNOZA