Marković: Reagovanje sa tri dana zakašnjenja govori da se Bjeković javlja samo radi odbrane samoga sebe

Odbornica Liberalne partije u Nikšiću, Jelena Marković, prokomentarisala je reagovanje ombudsmana Siniše Bjekovića, koji je, juče, komentarišući posljednje slučajeve verbalnog napada i pokušaje fizičkog nasilja, kazao da u instituciji Zaštitnika nemaju dileme – nulta tolerancija na sve oblike nasilja.

„Ovo reagovanje Ombudsmana, sa tri dana zakašnjenja, govori ipak da se Bjeković javlja samo radi odbrane samoga sebe. Upravo je zadnji pasus bio motiv za ovo, a sve ostalo su bile zakašnjele i otrcane floskule. Ja sam govorila da ombudsman mora prvi da reaguje, pogotovo kada su napadi po vjerskoj i nacionalnoj osnovi u pitanju. Vidimo da u ovom saopštenju poziva Institucije i Državu da reaguju brzo i efikasno, posebno Tužilaštvo. Sve to je izostalo u mnogim ranijim situacijama, kada su napadnuti dječaci iz Sarajeva u Baru, kad nije reagovao uopšte, a kamoli odmah. Ovim saopstenjem je priznao da dosad nije koristio sve mogućnosti i mehanizme koje mu stoje na raspolaganju i ako je to trebao uraditi svaki put kada se nešto ovako desi“, navela je Marković.

Ovako je, prema njenim riječima, trebao da reaguje i za Cetinje.

„Zadužen za prevenciju, pa je morao na vrijeme svoj tim da pošalje na Cetinje, za Nikšić na Dan državnosti, đe su se pjesmom vrijeđali muslimani, za Rožaje – freske u crkvici, za prebijena dva dječaka u Baru samo zato što su iz Sarajeva i zato što su Bošnjaci i tako redom, nasrtaj na g. Erakovića samo zato što je Crnogorac. Bjekoviću, ne brukajte se više, nego podnesite, kao čovjek, ostavku. Pokušavate da pravdate nešto što se pravdati ne može. Upravo ovo vaše reagovanje je potvdilo sve ono za što sam Vas ranije prozivala. Priznali ste da nijeste radili svoj posao kako je trebalo, a položili ste zakletvu pred poslanicima u Skupštini CG, da ćete ovaj posao raditi u skladu sa Ustavom i zakonom. Nastavljate uporno da koptirate s vlašću, prvo onom, a sad ovom. Vrijeđate i zastrašujete one koji slobodno ukazuju na Vaš nerad. Upravo kako to radi vlast. Trebate da idete i prepustite drugom to mjesto, nekom ko će istinski da brani i štiti intetese svih građana Crne Gore, bez obzira kojem narodu i vjeri pripadaju“, rekla je Marković.

Kako je kazala, pravi ombudsman je u sukobu sa vlašću i ne dogovara sa vlašću šta da radi.

„Ne traži dozvolu od policije može li poći na Cetinje, nego traži asistenciju ako treba, da mu otvore put, jer Ombudsman MORA biti đe je gusto i među građanima. Foteljaša imamo i previše. Ombudsman koga vlast hvali – to je jasan znak da ne radi svoj posao, nego tvrdi posao za drugi mandat. E TO JE DEGUTANTNO!“, zaključila je Marković.

NIKŠIĆ PROGNOZA