Marković: Ombudsman je dužan da pozove na odgovornost

Drago mi je da je na moje reagovanje povodom ovog pitanja konačno odreagovao i sam Ombudsman!? Veoma interesantno mišljenje Ombudsmana“, navela je Jelena Marković, potpredsjednica Liberalne partije nakon izvještaja Ombudsmana o slučaju pucanja iz pištolja dječaka u noći nakon predsjedničkih izbora.

Marković ističe da i ako u svom mišljenju Ombudsman, kako kaže, „navodi da policija i tužilastvo nijesu odradili posao do kraja u ovom pomenutom slučaju, ipak nije smogao snage da konkretizuje stvar u ovom konkretnom slučaju“

„Ombudsman je dužan da kada vidi da policija i tužilastvo nijesu sproveli mjere i radnje da se nađe izvršilac ovog krivičnog djela, pozove na odgovornost one koji su u konkretnom slučaju radili na predmetu, znači navesti lica koja nijesu profesionalno do kraja izvrsila svoj posao, jer čemu onda mišljenje Ombudsmana ako se ne konkretizuje odgovornost? Završnica ovog izvještaja mora ukazati na taj veoma bitan propust i biti dio mišljenja Ombudsmana. E to bi bio primjer kako se ne smije raditi! Ne možemo gledati da se ne zamjerimo, jer vi ste ta Instituvija koja treba da zaštiti građane od zloupotreba institucija sistema i pojedinaca u njima, zato je potrebno da u ovom slučaju direkno ukažete ba odgovornost“, naglašava ona.

Marković ističe u obraćanju Ombudsmanu da treba svoje mišljenje da dopuni sa licima odgovornim za neuspjelu istragu po ovom pitanju i obavijestite Skupštinu, Vladu CG kao i VDT, direktora UP i MUP o neprofesionalnom odnosu u ovom slučaju.

„Jer ako budemo ovako radili naša đeca će to shvatiti kao postrek za ovakvim i sličnim djelima što može imati katastrofalne pisljedice koje smo gledali kod komšija u Srbiji. Vidimo tamo i proteste građana koji traže direktnu odgovornost određenih funkcionera u tim slučajevima, to mi u Crnoj Gori ne smijemo nikako dozvoliti. Mislim da je oružje u đečijim rukama veoma opasno i da to treba u korjenu sasijecati. Roditelje ili lica koja su dala oružje djeci, bilo to oružje legalno ili ilegalno, treba sankcionisati da se to više ne bi dešavalo. Zato sugerišm Ombudsmanu da dopuni ovo svoje mišljenje i konkretizuje odgovornost onih koji nijesu uradili profesionalno ovaj veoma važan posao“, istakla je ona.

NIKŠIĆ PROGNOZA