„Marković nije naveo da je za CeMI nadgledao finansiranje kampanje političkih blokova na referendumu“

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je da kandidat za vrhovnog državnog tužioca (VDT) Milorad Marković u biografiji nije naveo da je za nevladinu oraganizaciju Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) nadgledao finansiranje kampanje političkih blokova na referendumu 2006. godine.

Ćalović Marković je to kazala na današnjem saslušanju Markovića pred Odborom za politički sistem, upravu i pravosuđe.

Ćalović Marković je upitala da li je Marković dao ijednu izjavu kojom ukazuje na bilo koji oblik zloupotrebe na birače, o aferama „Koverta“ i „Snimak“ ili bilo kog drugog slučaja, kao i da li je ikada kritikovao rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Marković je rekao da su imena Milo Đukanović, Brano Mićunović, Daka Davidović, za VDT-a nebitna.

„Državni tužilac mora da postupa jednako i da pokrene postupak kad postoji osnov sumnje. Tada SDT mora da pokrene izviđajni postupak i kad postoje elementi da pokrene finansijsku istragu“, rekao je Marković.

On je kazao da nije u kumovskim vezama sa Davidovićem niti ga je ikad vidio.

Marković je, govoreći o radu u CeMI-ju, rekao da su se u svim tim procesima sačinjavani izvještaji na osnovu onoga o čemu je imao saznanja u tom trenutku.

On je, govoreći o tome da li je ikad kritikovao rad SDT-a, rekao da ličnu promociju nikad nije želio kao i da to nije ni mogao zbog rada u međunarodnim organizacijama.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA