Marković: Mornarica Vojske Crne Gore prolazi kroz značajan period modernizacije

Mornarica Vojske Crne Gore prolazi kroz značajan period modernizacije, kako opremanjem osmatračkih radarskih stanica i operativnog centra, tako i nabavkom novih patrolnih brodova, ocijenio je državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore Marko Marković, prilikom sastanka ministara odbrane zemalja članica Jadransko – jonske inicijative (ADRION), koji se, u okviru XIV Regionalnog Simpozijuma pomorskih snaga, održao u Veneciji.

Sastanki su prisustvovali i komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Milan Jevtović i komandant patrolnog broda P-105 “Durmitor” poručnik bojnog broda Lazar Knežić.

U fokusu sastanka, kako su saopštili iz Ministarstva odbrane, bili su novonastali bezbjednosni izazovi na Bliskom istoku i području Mediterana koji utiču na pomorsku sigurnost i bezbjednost.

Marković je, kako su kazali, podvukao značaj ADRION inicijative, te doprinosa kolektivnoj bezbjednosti na području Mediterana.

“Mornarica Vojske Crne Gore će na ovaj način značajno doprinijeti kolektivnoj bezbjednosti mediteranskog područja i biti kredibilan partner ostalim članicama inicijative i alijanse”, kazao je on.

Tokom prijateljskog razgovora Markovića sa ministrom odbrane R. Italije, Guidom Crossetom, na palubi broda „Palinuro“, koji je prije par mjeseci bio u Crnoj Gori, Crosetto je izrazio spremnost da, kako se dodaje u saopštennju, čim se steknu uslovi posjeti Crnu Goru.

“Na sastanku je još jednom zaključeno da je ADRION inicijativa odlična platforma za rješavanje međunarodnih kriza, sprečavanje budućih potencijalnih prijetnji, te da je od izuzetnog značaja nastaviti praksu međunarodnih vježbi, seminara, obuka i razmjene mišljenja”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA