Marković: Jedina državotvorna crkva u Crnoj Gori je Crnogorska pravoslavna crkva

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković komentarisala je odgovor predsjedsjednika Demokratske narodne partije Milana Kneževića Mitropoliji crnogorsko – primorskoj (MPC).

Mitropolija je, ponavlja Marković, pozvala Kneževića da sve dokaze, protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), dostavi

Komentar Markovićeve je u nastavku:

„Nijesam mislila da se miješam u Vašu idiličnu raspravu sa eparhijom SPC u Crnoj Gori, jer nalazim da je dobro da ste konačno shvatili koliko je svještenih lica u vašoj crkvi sa problematičnom biografijom. Međutim, upozoravam da ste samo dotakli veliki problem Crkve Srbije. Čuvajte se, jer kada Vas Vučić iskoristi, pustiće Vas niz vodu.

Pomenuli ste nešto što u dokumentu Rezolucije o genocidu u Srebrenici ne stoji, citiram: “Zato bih volio da se (ne)poznati autor ovako eksrpesno oglasio nakon što je crnogorska Vlada glasala za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kojom su i naša Srpska pravoslavna crkva, a valjda i Mitropolija crnogorsko primorska, kao njen sastavni,dio proglašene genocidnom.” Ova Vaša konstatacija apsolutno nije tačna, jer to ne piše u toj rezoluciji. Vi dobro znate ulogu Crkve u ratovima 90-ih godina, i nijeste daleko od istine. Ovo potvrđuje citat jednog dijela presude suda u Parizu iz 1995. god., koji glasi:

“To je prvi i jedini slučaj u Europi, a vjerojatno i u svijetu, da je za jednu crkvenu instituciju službeno, u sudskom postupku praktično potvrđeno sudioništvo u najtežim djelima protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, piše Politički.ba.

Evo što o tomu piše i Mirko Đorđević, vjerski analitičar iz Srbije:

“Zastanimo tu nad još jednom gorkom čašom: odveli su ga u spaljenu Foču, nazvali su je tada Srbinje, i raspisala se evropska štampa – posebno Le Mond, Figaro i Liberation u Parizu – da SPC u Bosni podržava etničko čišćenje. Navedeno je bilo enoc patrijarhovo, pa je SPC podnela tužbu u Parizu protiv tih listova. Mučno i tužno. Na suđenju u Parizu svedočili su mnogi, među njima istoričar Paul Garde i srpski vizantolog Ivan Đurić. Branio je SPC vladika Atanasije Jevtić i to tako ‘dobro’ da se suđenje završilo sudskom osudom SPC. Ne, kazao je sudija, fakta su fakta, a francuska se istina ne može ućutkati.”

Mirko Đorđević, Kišobran patrijarha Pavla, Beograd, 2010.; str. 129.; dostupno na: https://www.scribd.com/…/Mirko-Djordjevic-kisobran…; stranica posjećena 10.2.2019.)

Kako piše i Đorđević, vještaci na suđenju bili su vodeći francuski slavist Paul Garde i povjesničar (bizantolog), književnik i sveučilišni enocide dr. Ivan Đurić (podrijeklom iz Kruševca u Srbiji).

Poslaniče Knežević, priznali da stojite iza potpisivanja Temeljnog ugovora (TU), najvećeg izdajničkog akta koji je potpisao Dritan Abazović. Time je učinio krivično djelo, jer je dio crnogorske teritorije predao Crkvi Srbije, odnosno Srbiji drugoj državi, kao i sva crnogorska kulturna i sarkalna dobra. Protivustavnost ovog TU prepoznao je i bivši premijer Zdravko Krivokapić, mada teška srca i uprkos velikoj ličnoj želji da tako nešto uradi. Jeda od razloga je što postoji odluka Evropskog suda za ljudska prava, koju su odgovorni u Vladi Crne Gore i Dritan Abazović namjerno prećutali. Naime, eparhija SPC u Crnoj Gori je ranije pokrenula spor pred ovi sudom, u vezi iste te imovine, i oba spora je izgubla. Međutim, kad diktator nešto hoće – nađe način i poslušnike da odrade posao.

Pored toga ukinuli ste Zakon o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, koji je bio usaglašen sa Venecijanskom komisijom, da bi ste usvojili Vaš, po hitnom postupku, bez usaglašavanja sa Venecijanskom komisijom, da ne pominjem bez konsenzusa u zemlji.

“Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u predmetu Crkva Svetog Đorđa protiv Crne Gore kojom je odbacio kao neosnovane pritužbe podnosilaca predstavke o navodnoj povredi Konvencije u vezi sa njihovim zahtjevom za restitucijom oduzete imovine, pravom na javno i pravično suđenje, diskriminacijom u ostvarenju imovinskih prava i dužinom postupka pred nacionalnim organima i proglasio predstavku kao očigledno neosnovanu u skladu sa članom 35 stavovi 3 (a) i 4 Konvencije.

Predmetna predstavka je podnijeta Evropskom sudu od Mitropolije Crnogorsko-primorske („MCP“), 12 pravnih lica – manastira i jedne crkve (Crkva Svetog Đorđa u Podgorica) u okviru MCP.

U navedenom postupku, jedan od podnosilaca predstavke (Crkva Svetog Đorđa – Crkvena opština Podgorica) podnio je tužbu 21.04.1992. godine protiv Opštine Podgorica i Streljačkog saveza Crne Gore radi utvrđenja prava svojine. Postupak je okončan presudom Vrhovnog suda Republike Crne Gore od 14.03.2007.godine kojim je u konačnom odbijen tužbeni zahtjev Crkve Svetog Đorđa kao neosnovan.

Kada su u pitanju ostale pritužbe podnosilaca predstavke, a koje se tiču njihovih zahtjeva za restitucijom – povraćajem oduzete imovine, pravične rasprave, nepostojanje djelotvornog pravog lijeka, te navodne diskriminacije, Evropski sud je o identičnim činjeničnim i pravnim pitanjima odlučivao u predmetu Eparhija budimljansko-nikšićka i dr. protiv Crne Gore (br.26501/05, odluka od 9. oktobra 2012.godine), gdje je ispitujući osnovanost podnijetih zahtjeva, iste odbacio kao očigledno neosnovane, a samu predstavku kao neprihvatljivu. Imajuću u vidu da su gotovo iste pritužbe podnosilaca predstavke u odnosu na navodne povrede člana 6 (pravo na javnu i pravičnu raspravu), 13 (pravo na djelotvoran pravni lijek), 14 (zabrana diskriminacije) i člana 1 Protokola 1 (zaštita imovine) ispitivane ranije u okviru predmeta Eparhija budimljansko-nikšićka i dr., Evropski sud je taj dio pritužbi iz predstavke iz istih razloga proglasio neprihvatljivim.

Ova odluka je konačna i na nju stranke nemaju pravo žalbe. Odluka je prevedena i objavljena na veb stranici Kancelariji zastupnika”….završen citat.

Ovim se samo potvrđuje da je Crkvi Srbije dato nešto što joj ne pripada, čak i ono o čemu je već sud odlučivao.

Druga Vaša tvrdnja doprinosi nastavku obmanjivanja javnosti koje se plasira iz Crkve Srbije.

Vaša izjava u vezi jedinstva SPC nije u skladu sa kanonskim pravom koje je donešeno davno na IV ekumenskom Saboru, u kojem se kaže da granice crkve imaju pratiti granice države. Kako Crkva Srbije izlazi van granica države Srbije, to znači da ne poštuje to crkveno kanonsko pravo. Zalažete se za tzv. kanonsko pravo, taman onoliko koliko diktator naloži. A sa Abazovićem se slažete isto koliko opet diktator naloži.

Pošto “sloga” sa Dritanom, poslaniče Knežević? Državu je skupo koštala, jer tada su nam geopolitičke okolnosti, koliko god globalno bile tragične, išle na ruku. EU je ponudila brzi ulazak Crne Gore u EU i Dritan je imao jedinstvenu šansu da uđe u istoriju da u njegovom mandatu zemlja uđe u EU. Međutim, njegov najvažniji zadatak, uz Vašu podršku i “slogu”, bio je da zadovolji Crkvu Srbije i Vučića, a ne građane Crne Gore.

Nažalost, i danas gledamo sličan scenario, jer Vučić nameće Spajiću prioritete koji nijesu interesi Crnoj Gori. Nametnuli ste ovu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, jer je to u interesu Srbije. Međutim, gle čuda, diktator Vučić kaže da ta Rezolucija nije u interesu Srbije, jer on mora voditi računa o interesu svoje države. A ovamo huška svoje poslušnike da pritisnu premijera Spaića da to uradi. Ovaj, ucijenjen, nažalost tako nešto prihvata, bez obzira što zna da to može biti problem za ulazak CG u EU.

Vi ste Milane Kneževiću “strašni” zajedno sa Mandićem ti stalni i vjerni izvršioci naloga i sve radite kako biste Crnu Goru spriječili da uđe u EU. Degutantno je gledati kako Mandić pokušava izigravati pomiritelja ali tako da sve što on predlaže treba usvojiti bez pogovora. Jedno priča ovdje kod nas, drugo u Srbiji kod Vučića, a treće sa EU.

Sa druge strane Vi namećete uslove i ucjene, da bi Spajić napravio greške nebiste li isprovocirali EU da stopira ulazak CG u EU. To je toliko vidljivo da tu više ne pomaže gluma. U više navrata sam vas upozoravala da ne radite to što radite. Ponavljate sve kao Milošević devedesetih u Hrvatskoj. Zlokobna najava promjene Zakona o državljanstvu, jasno govori o kakvoj se namjeri radi. Hoćete da po svaku cijenu uništite Crnu Goru i servirate je Vučiću. E neće moći Kneževiću. Snosićete odgovornost za dešavanja koja će slijediti. Isto ste uradili na trgu nezavisnosti 2016. godine pa kada je umalo došlo do nemilih dešavanja odbijali ste odgovornost. Ne radite to, nama treba nam mir i stabilnost u Crnoj Gori, ne izazivajte nemire, jer će to biti loše za sve nas.

Moram reći i da ima nešto što je pozitivno u Vašim izjavama i to pohvaljujem – prvi ste Srbin iz DF koji je otvoreno progovorio o svještenstvu Crkve Srbije i objelodanio da tamo ima kriminalaca. Ali prećutaste da je pokrenuta krivična prijava protiv Joanikija Mićovića od strane B. Jovanovića, i da je krenula istraga, ali se VDT još po tom pitanju ne oglašava. I to treba podsjetiti javnost. Naravno da je Crkva Srbije bila učesnik dešavanja u ratovima devedesetih godina i huškala na rat, evo što kaže brisel o Crkvi Srbije, citiram;

BRISEL – “Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se osuđuju napori Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu “u cilju rasplamsavanja sukoba i podela” što bi moglo dovesti do destabilizacije celog regiona. Rezolucija je donijeta marta 2022. godine.

Usvojena rezolucija odnosi se na strana uplitanja u demokratske procese unutar Evropske unije, a uključuje i borbu protiv dezinformacija. Zaključuje se da je EU potrebna koordinisana strategija u borbi protiv stranih uticaja, koji su sve sofisticiraniji uz široku upotrebu veštačke inteligencije.

U rezoluciji se izražava zabrinutost evropskih poslanika zbog “pokušaja pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i crkve”.

“Primećuje se da strano mešanje takođe može ostvariti uticajem i instrumentalizacijom verskih instituta, kao što je ruski uticaj u pravoslavnim crkvama, posebno u Srbiji, Crnoj Gori , Bosni i Hercegovini a posebno u njenom entitetu Republici Srpskoj”, stoji u tekstu rezolucije Evropskog parlamenta. Dodaje se da se time seje razdor među lokalnim stanovništvom, “razvija pristrasno pisanje istorije i promovisanje antievropskiih programa”.

Parlament poziva Evropsku komisiju i države članice da osiguraju bolju koordinaciju i zaštitu verskih institucija od stranog uplitanja.

Izražava se zabrinutost zbog toga što Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u ostvarivanju geopolitičkih ciljeva u ovom regionu i preporučuje dijalog sa civilnim društvom na Zapadnom Balkanu u radi usklađivanja napora u borbi protiv dezinformacija. Kako stoji u tekstu rezolucije, Evropska komisija trebalo bi da izgradi svu potrebnu infrastrukturu kako bi pružila odgovore zasnovane na dokazima na kratkoročne i duguročne pretnje koje dezinformacije nose sa sobom.”

I za kraj da se zna – jedina državotvorna crkva u Crnoj Gori je Crnogorska pravoslavna crkva, na njenom čelu su bili, pored ostalih, sv. Petar Cetinjski i Petar II Petrović Njegoš, koji je proglasio prvog za Svetog Petra Cetinjskog. To može da uradi samo autokefalna crkva, zar ne! Što kaže kanonsko pravo, na koje se toliko puta pozivate? Vjerujem da će i to pitanje biti brzo riješeno a sve u skladu sa kanonima vaseljenske crkve koja sve ovo zna“.

Foto: Privatna arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA