Marković: Glavni razlog donošenja rezolucije o genocidu u Jasenovcu sprečavanje CG da postane članica EU

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković uputila je otvoreno pismo međunarodnoj zajednici i parlamentarnoj opoziciji u kojem navodi da je glavni razlog donošenja rezolucije o genocidu u Jasenovcu sprečavanje Crne Gore (CG) da postane punopravna članica Evropske unije (EU).

“Svrha Rezolucije je upravo prisustvo Varheljija, produžene ruke Orbana i Vučića u Kotoru i to je samo da ohrabre sve njih iz vlasti, prije svih Milojka Spajića, da sprovedu svoj naum u djelo jer Mandić je direktna produžena ruka Vučića i to svi ambasadori zemalja EU znaju, pitanje je samo zašto ćute”, navela je Marković. 

Marković dodaje da čitav svijet zna ko je posljednji diktator na Balkanu. 

“To je Vučić i umjesto da ga spriječe u ovom cilju stvaranja velike Srbije, on ima ili direktnu podršku od Varheljija i Eskobara kao i ambasadora SAD-a u Beogradu Hila, jednako kao i Putina, pa se pitam kome zapravo oni služe?! Dobro svijet zna šta se dešavalo 1990. godine sa Miloševićem, šešeljevskom i vučićevskom politikom koju neki žele da zaborave. Žmure da je Vučić učesnik te i takve politike i da upravo on želi da se sakrije iza srpskog naroda govoreći da je srpski narod genocidan što nije tačno, jer ni jedan narod nije genocidan.

Ona je upitala da li će EU i SAD odigrati ulogu kao 1919. godine na mirovnoj koferenciji u Parizu, đe su, kako kaže, jednu saveznicu, Crnu Goru, zbrisali sa mape Evrope i svijeta.

„Ova vlast treba da se podsjeti šta sa dešavalo sa Vukovarom, Sarajevom, Dubrovnikom, agresijom ’90 na Hrvatsku i BIH? Sta će sa tim događajima? Kako će ih pravno uobličiti ili će kao što to uvijek rade – biti nosioci prećutkivanja svakog zla koje su činili drugim narodima sa ovih prostora?! Nema naroda na koji nijesu ,,krenuli” i stravične zločine izvršili! Oni koji to žele da prećute i zamaskiraju, a ođe su u ulozi blago rečeno amatera ili beogradskih podanika! Moram naglasiti i da se ovim duboko miješaju u unuzrašnja pitanja nama susjedne prijateljske države Hrvatske”, ističe Marković. 

Prema njenom mišljenju, rezolucijom o genocidu u Jasenovcu zadire se u potpunu pravnu ,,nenadležnost” da se o tim istorijskim pitanjima, sa prostora drugih država bave na zakonodavnom nivou, u našoj državi. 

Marković navodi da je zato Crna Gora sa pravom dobila protestnu notu od Hrvatske. 

Na veliku žalost velike sile su, dodaje ona, svjedok jasnih namjera i napada na Crnu Goru, kako obavještajno tako i medijski uz svestranu pomoć onih koji su bili protiv suverenosti i nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

“Onih koji se nikad nijesu pomirili sa tim i koji su na usluzi retnogradnoj i diktatorskoj politici Vučića do te mjere, da je to degutantno i da to vide naši međunarodni prijatelji i oni o tome ćute”, kaže Marković.

Marković navodi da svi oni predstavnici i ambasadori drugih država koji su svojim djelovanjem išli na ruku Srbiji i Rusiji treba da odgovaraju za ovakvo stanje, ne samo u Crnoj Gori već loše stanje svih država Zapadnog Balkana. 

“To su Varhelji, Popa, Eskobar, Hil, Rajnke… Radi podsjećanja javnosti ističem da je Evropski parlament zatražio od Evropske komisije da se djelovanje Varheljija prema Vučiću ispita zbog uslužnog odnosa prema predsjedniku Srbije. Svojim djelovanjem izazvao je probleme na čitavom Balkanu podržavajući otvoreno politiku Vučića, a samit u Kotoru i prisustvo je potvrda retrogradnog djelovanja na prostoru Balkana”, navodi Marković. 

Ona ističe da je u svemu tome jedina dobra stvar što komesaru Evropske komisije brzo ističe mandat.

“Zbog takvog ponašanja imamo srpskog i ruskog ambasadora koji kreiraju sadašnju politiku u Skupštini i Vladi Crne Gore. Ovim otvorenim pismom još jednom ću, iako sam više puta do sad apelovala, danas zatražiti od parlamentarne opozicije i predstavnika partija manje zastupljenih naroda da ne budu učesnici ovako skandalozne Rezolucije koja nas udaljava od članstva u EU. Ako dopuštimo da balkanska laž prođe kao istina, potkopaćemo temelje sopstvene slobode. To ne može biti! Kraj još nije došao. Još ima daha u zemlji na umoru i možemo je spasiti. Crna Gora se mora obnoviti!“. Zbog svega jasno, decidno i argumentovano navedenog u otvorenom pismu zahtijevam od opozicije odnosno od bar jedne poslanice ili jednog poslanika koliko je dovoljno da inicira crnogorskom parlamentu usvajanje rezolicije o zločinu-genocidu 1918. godine nad crnogorskom državom, crkvom i narodom”, zaključila je Marković.

Foto: Liberalna partija

NIKŠIĆ PROGNOZA