Markić-Tosevski: Bilateralni odnosi odlični, nema otvorenih pitanja

Crna Gora i Sjeverna Makedonija su prijatelji i saveznici, a bilateralni odnosi su odlični, bez otvorenih pitanja, ocijenili su državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Robert Markić i njegov kolega iz Republike Sjeverne Makedonije Filip Tosevski na sastanku u Podgorici.

Državni sekretar Markić je izrazio zadovoljstvo intenzivnim kontaktima i veoma sadržajnom saradnjom, te obostranom posvećenošću njenom kontinuiranom jačanju. Kazao je da dvije zemlje dijele evropsku perspektivu, te da aktivan politički dijalog i saradnju instititucija prati uspješna realizacija brojnih inicijativa, koje za cilj imaju povezivanje institucija kulture, ali i lokalnih samouprava.

Markić je, kako navode u saopštenju MVP-a, najavio i skoro održavanje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, sa ciljem dinamiziranja saradnje u oblasti ekonomije.

Tosevski je izrazio zadovoljstvo uspješnom posjetom Crnoj Gori, te razgovorima koji su potvrdili spremnost i posvećenost Crne Gore i Sjeverne Makedonije da, njegujući odlične bilateralne odnose, nastave da jačaju saradnju u svim oblastima.

Ukazao je na zajednički vrednosni okvir dvije države, savezništvo u okviru NATO-a, ali i partnerstvo na evropskom putu. U tom smislu, istakao je obostranu posvećenost sveukupnom razvoju regiona, ocijenivši da doprinos regionalnom napretku daju i odlični bilateralni odnosi, čemu, kao primjer, mogu poslužiti Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Tokom sastanka je bilo riječi i o drugim temama iz oblasti regionalne saradnje i evropske integracije, te modalitetima za dodatno povezivanje i intenziviranje odnosa dvije države.

foto:MVP

NIKŠIĆ PROGNOZA