MANS: Za dva mjeseca izborne kampanje 160 isplata iz trezora proglašeno tajnim

Samo u martu i aprilu ove godine, Vlada Crne Gore je čak 160 pojedinačnih transakcija proglasila tajnom, saopšteno je iz nevladine mreže MANS.

Kako navode, tako je nastavljena praksa da se u toku izbornih kampanja skrivaju podaci o potrošnji državnog budžeta i otvara prostor za zloupotrebe.

– Praksu skrivanja budžetskih transakcija je ranije uvela VladaDuška Markovića, da bi je nakon toga ukinula administracija Zdravka Krivokapića. Stara praksa skrivanja podataka o potrošnji budžeta nastavljena je dolaskom premijera Dritana Abazovića na čelo Vlade Crne Gore, i to upravo u periodu predizborne kampanje. Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja obavezuje Vladu Crne Gore i druge državne institucije da u toku predizborne kampanje moraju učiniti javnim podatke o potrošnju, upravo iz razloga sprječavanja zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe, kakvim smo svjedočili prethodne tri deceniije – ističu iz Mansa.

Napominju da praksa koja je nakon odlaska DPS-a sa vlasti ponovo uspostavljena podrazumijeva da se iz podataka o potrošnji brišu pojedinačne transakcije i to na način da nije moguće saznati o kolikim se sredstvima radi, kome su ona uplaćena, za šta su utrošena, pa čak i sa kojeg budžetskog konta je izvršeno plaćanje.

– Na taj način Vlada Crne Gore je u martu ove godine kao tajnu označila 82 transakcije, a u aprilu još 78. U toku ta dva mjeseca od javnosti su skrivene čak 84 transakcije Agencije za nacionalnu bezbijednost i 51 transakcija Ministarstva odbrane. Pored toga, od građana su skriveni i podaci o potrošnji Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija – ističe se u saopštenju.

Iz Mansa ističu da je posebno zanimljivo da Ministarstvo ekonomije krije potrošnju sa programskih linija koje se odnose na usklađivanje nacionalnog zakonodavstva i sprovođenje upravnih postupaka, dok Ministarstvo finansija krije podatke o servisiranju državnog duga, a MUP o nabavkama za potrebe policije.

– Ovakvo postupanje Vlade Crne Gore je direktna posljedica nedostatka političke volje da se izborni proces, posebno dio koji se tiče finansija, učini transparentnijim i onemogući nastavak zloupotreba državnih resursa u političke svrhe. Skrivanje podataka o potrošnji državnog novca, naročito u predizbornom periodu, ogroman je podsticaj za korupciju i predstavlja praksu koju prije svega partije koje čine izvršnu vlast, moraju bez odlaganja napustiti uoči predstojećih vanrednih paramentarnih izbora – zaključuju iz Mansa.

Izvor: Pobjeda

Foto: MANS

NIKŠIĆ PROGNOZA