MANS: Nova podmetačina Abazovića umjesto jasnog odgovora ko je i zašto sakrio podatke

Dokumentacija o isplatama iz budžetske rezerve u kojoj su skriveni primaoci sredstava preuzeta je sa sajta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i svako se može uvjeriti da su optužbe Abazovića da je MANS samostalno mijenjao vladina dokumenta, najobičnija podmetačina, kazali su u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora.

U toj organizaciji kažu da nijesu iznenađeni što premijer, suočen sa kritikom svog rada zbog kontinuiranog skrivanja podataka o tome kako se troši novac građana, pokušava jeftinim trikovima da još jednom obmane javnost.

– Podatke o potrošnji kompletnog državnog budžeta, ne samo budžetske rezerve, tokom predizbornog perioda objedinjava ASK-a na način što su odluke o potrošnji dobija od državnih instutucija, a nakoj toga ih objavljuje na svom sajtu. Te podatke je u svojoj analizi koristio i MANS, upravo zbog činjenice da ih je kao obavezu iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ASK-u dostavilo nadležno Ministarstvo finansija – naglašeno je u reagovanju MANS-a.

Za pretpostaviti je, kažu u MANS-u, da su u Ministartvu finansija znali u kom obliku se podaci o potrošnji budžeta nalaze na sajtu ASK-a, te da su podaci o korisniku sredstava sakriveni od javnosti.

– U svakom slučaju, bilo bi dobro da se Ministarstvo finansija i ASK dogovore o toga ko je redigovao dokument i kada kako bi građani Crne Gore imali punu informaciju zašto je objavljen dokument na kome su skriveni podaci o isplati iz budžeta. Sa druge strane, kada je u pitanju „najtransparentnija Vlada“ kako je naziva premijer Abazović, bilo bi dobro da nam objasni šta se krije iza isplata iz budžetske rezerve koje su realizovane u periodu od 15. do 21. maja ove godine – naglašeno je u MANS-u.

U dokumentu koje je objavilo Ministarstvo finansija je, ističu u MANS-u, skrivena svrha plaćanja, konto i program sa kojeg plaćanje izvršeno, kome su sredstva isplaćena i konačno iznos koji je uplaćen nepoznatom dobavljaču.

– I dok je razumljivo da neke informacije zbog bezbjednosti moraju biti tajna, nevjerovatno je da niti jedan od pomenutih podataka nije dostupan građanima Crne Gore. Ove isplate su samo dio od ukupno 160 pojedinačnih transakcija koje je administracija premijera Abazovića sakrila od javnosti Crne Gore, i to samo u periodu mart-april. Potpuno je jasno da se radi o preuzimanju najgore prakse prethodne vlasti i bilo kakva podmetačina i pokušaj obmane javnosti od strane premijera i njegovih saradnika ne mogu da sakriju tu činjenicu – zaključeno je u reagovanju MANS-a.

Foto: MANS

NIKŠIĆ PROGNOZA