MANS: Crna Gora je i dalje zemlja mnogih tajni

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), povodom Međunarodnog dana slobodnog pristupa informacijama, konstatuje da je takozvana tranzicija ka demokratskom društvu u ovoj oblasti i nakon tri godine na samom početku, te da politička elita koja čini novu vlast još nije pokazala dovoljno ozbiljnosti i posvećenosti pravu javnosti da zna.

Kako su kazali, još krajem 2020. MANS i koalicija nevladinih organizacija su novoj Vladi podnijeli prijedlog izmjena zakona o slobodnom pristupu informacijama (Zakon o SPI) koji je, trebalo da označi raskid sa dotadašnjom praksom skrivanja podataka od građana i postavi snažne temelje za povećanje transparetnosti i odgovornosti u radu državnih organa.

U MANS-u ističu da tri godine nakon toga, Crna Gora dočekuje još jedan Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama sa starim zakonom iz, kako kažu, „mračne ere Đukanovićevog režima“, ali i sa praksom kojom nova vladajuća većina svakim danom iznova potvrđuje nedostatak političke volje za korjenite reforme u ovoj oblasti.

„Iako je slobodan pristup informacijama globalno prepoznat kao jedan od najefikasnijih alata za prevenciju, a naročito za borbu protiv korupcije, predizborna obećanja nekadašnje opozicije su preuzimanjem ključnih poluga vlasti ostale samo mrtvo slovo na papiru“, navodi se u saopštenju.

Tako, kako dodaju, crnogorska javnost još čeka odgovore na pitanja o polu-privatnim letovima premijera Dritana Abazovića državnim avionom, i dalje ne znamo kolike su plate menadžmentu Elektroprivrede Gore, ali ni pod kojim uslovima pljevaljski Rudnik izvozi ugalj u Srbiju.

Tajna je, podsjećaju, koliko Er Montenegro plaća konsultante i poslovne prostore, a uoči svakih izbora ponovo imamo oznaku „tajno“ i na potrošnji budžetske rezerve.

„Nažalost, ovo je samo dio konkretnih primjera koji potvrđuju da je praksa skrivanja informacija od javnosti nastavljena i nakon pada Đukanovićevog režima, te da se obećane promjene nisu desile upravo u oblastima koje su trebale da povećaju kontrolu vlasti od strane građana i medija“ ističu u MANS-u.

U MANS-u kažu da ohrabruje činjenica da iz godine u godinu raste broj korisnika slobodnog pristupa informacijama, naročito među građanima i novinarima.

„MANS će zbog toga i u narednom periodu, zajedno sa drugim nevladinim organizacijama, nastaviti da insistira na unaprijeđenju zakonskog okvira i napuštanju dosadašnje prakse skrivanja informacija od javnosti, naročito onih koje mogu ukazati na korupciju“, zaključili su iz MANS-a.

Foto: MANS

NIKŠIĆ PROGNOZA