Mandić – Varhelji: Članstvo u EU ostaje strateški cilj Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić razgovarao je u Budimpešti sa Oliverom Varheljijem, evropskim komesarom sa susjedstvo i proširenje i tom prilikom istakao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Crne Gore.

Kako je saopšteno, razgovarajući o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, Mandić je istakao da će 28. saziv Skupštine biti snažno posvećen neophodnim reformama u cilju unapređenja evropske integracije Crne Gore. 

U tom kontekstu, Mandić je kazao da će Skupština Crne Gore u narednim danima odlučivati o sedmom sudiji Ustavnog suda, te da predstoji izbor Vrhovnog državnog tužioca i kompletiranje Sudskog savjeta, čime bi naša zemlja zaokružila važan proces u formiranju pravosudnih organa.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Mandić je izrazio očekivanje da će Evropska unija prepoznati snažno zalaganje parlamentarne većine u pogledu reformskih aktivnosti i unapređenja stanja, „te da će to biti vrednovano na način što će se ubrzati proces pristupanja Crne Gore u EU“.

Varhelji je, kako se dodaje u saopštenju, čestitao Mandiću izbor na mjesto predsjednika Skupštine, navodeći da je dobro upoznat sa političkim i društvenim dešavanjima u Crnoj Gori.

„U tom kontekstu, komesar Varhelji je pozdravio napore Crne Gore u procesu pristupanja EU i pohvalio izlaganje predsjednika Skupštine na 11. konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope. On vjeruje da će Crna Gora ubrzo postići važan napredak u oblasti pravosuđa, što će značajno ubrzati njen put pridruživanja EU“, saopšteno je iz Skupštine.

Apostrofirao je, navodi se, da je konsenzus između političkih partija koje čine tako ubjedljivu parlamentarnu većinu od izuzetnog značaja, kao i da Skupština treba da odradi svoj dio posla u procesu pristupanja.

Varhelji je izrazio očekivanje da će „Skupština uspjeti da do kraja dovede izbor VDT, sudije Ustavnog suda i popuni Sudski savjet nedostajućim članovima, ocjenjujući da bi Brisel posebno vrednovao tako značajne rezultate“.

Foto: Skupština

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA