Mandić sa Oktajem: Zadatak nove Vlade da dodatno unaprijedi odnose Crne Gore i Turske

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić sastao se u Ankari, tokom svoje zvanične posjete Turskoj, sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Velike Narodne Skupštine Turske Fuatom Oktajem i tom prilikom kazao da su odnosi dvije zemlje i u prethodnim godinama bili veoma dobri, ali da je zadatak nove vlade da te odnose dodatno unaprijedi, kao i da tu poruku šalje u ime nove parlamentarne većine.

Mandić je, saopšteno je iz Skupštine, apostrofirao da veliki broj investitora, sve veći broj turista i veoma brojna zajednica iseljenika u Turskoj čine jaku sponu i rađaju dobru volju obje strane da naši međusobni odnosi budu najbolji mogući.

„Posebno je istakao izborni plan povećanja plata i penzija i istakao da su sve akcije vlade i parlamenta usmjerene u tom pravcu“, dodaje se u saopštenju.

Kako bi se sproveo ovaj plan, Mandić je naglasio da je Crnoj Gori neophodna stabilnost i investicije, a posebno kada je u pitanju razvoj zelene električne energije, te naglasio da je EPCG sa svojim projektom Solari prva u regionu.

„Naglasio je da bi iskustvo turskih kolega bilo dobrodošlo prilikom novih velikih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike“, kazali su iz Skupštine.

Oktaj je pozdravio predsjednika Mandića i delegaciju i poželio uspješan rad, kao i što jaču saradnju sa Turskom u narednom periodu.

„Istakao je da su Turska i Crna Gora savezničke zemlje koje imaju isti cilj – mir i stabilnost na Balkanu“, kazali su iz Skupštine.

Oktaj je naglasio da 50% električne energije u Turskoj dolazi iz obnovljivih izvora, te da je cilj da se u narednom periodu ta brojka poveća do 67%.

Dodao je da Turska ima veliko iskustva u toj oblasti koje bi rado podijelila sa Crnom Gorom.

Istakao je da predstoje nove investicije u Crnoj Gori, posebno u oblasti energetike, te da Crna Gora nikada nije sama, već je Turska sa njom kao prijateljska i saveznička zemlja.

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents