„Mandić ponizio državu i ulogu predsjednika Skupštine“

Nije dobra praksa to što je predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić sinoć prisustvovao proglašenju rezultata izbora u Srbiji u izbornom štabu Srpske napredne stranke, smatraju analitičari Miloš Vukanović iz Crne Gore i Milan Krstić sa beogradskog FPN-a. Vukanović smatra da je Mandić privatnom posjetom jednoj partiji ponizio državu i svoju ulogu.

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić, sinoćje  u Beogradu prisustvovao obraćanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u štabu liste „Srbija ne sme da stane“, koju predvodi Srpska napredna stranka.

Vukanović kaže da je taj potez poniženje države i predsjednika Skupštine na ličnom nivou.

„Imamo trend da naši zvaničnici podanički, snishodljivo idu u Srbiju. Možda predsjednik Milatović i Mandić znaju nešto što mi ne znamo, možda oni misle da su politički genijalci koji na taj način mogu da spasu Crnu Goru od političkog haosa koji Vučić može da izazove. Ipak mislim da se radi o privatnim i ličnim razlozima. Sinoć predsjednik Skupštine Crne Gore ponizio je svoju ulogu kao predsjednika parlamenta svih građana“, kazao je Vukanović.

Istakao je da očekuje reakciju, ali da će se pokazati da li je to konkretna akcija ili politikanstvo.

„Jer nažalost u Crnoj Gori određene političke norme se više ne poštuju. Ne može predsjednik jednog organa vlasti u Crnoj Gori da ide u privatnu posjetu partiji“, kazao je on.

Krstić kaže da prisustvo Mandića nije dobra praksa.

„Čisto da razložimo dvije stvari: državljani Srbije iz Srbije koji imaju pravo glasa iz Republike Srpske i Crne Gore treba  da učestvuju u izbornom procesu i to je u skladu sa regulativom, ali to je odvojena stvar od stvaranja percepcije koja ne odgovara ni građanima Srbije ni građanima drugih država da tu postoji miješanje u unutrašnje stvari – stvara se utisak da Srbija kontroliše političare u regionu“, kazao je on.

Foto: Skupština CG

NIKŠIĆ PROGNOZA