Biografija Andrije Mandića, kandidata za predsjednika Skupštine Crne Gore

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić kandidat je za predsjednika Skupštine Crne Gore. O tom predlogu poslanici bi trebalo sjutra da glasaju. Portal RTCG donosi biografiju Mandića.

Andrija Mandić je rođen 19. januara 1965. godine u Šavniku. Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici.

Prije aktivnog političkog angažmana, bio je uspješan preduzetnik. Kao direktor i suvlasnik akcionarskog društva za preradu obojenih metala, organizovao je prvu privatnu proizvodnju aluminijumskih legura u Crnoj Gori. U saradnji sa Metalurško-tehnološkim fakultetom iz Podgorice radio je na projektovanju, izradi i instaliranju opreme za livenje aluminijuma, kao i na komercijalnom metalurškom inženjeringu.

Jedan je od osnivača Srpske narodne stranke, a od 2003. do 2009. godine bio je predsjednik SNS-a. U Vladi nekadašnje SRJ obavljao je funkciju zamjenika ministra za privredu. Bio je na čelu koalicije „Srpska lista“, i njen predsjednički kandidat na izborima 2008. godine.

Ujedinjenjem nekadašnje Srpske narodne stranke i Narodne socijalističke stranke Momira Bulatovića 24. januara 2009. godine osnovana je Nova srpska demokratija. Andrija Mandić je od tada na čelu te političke organizacije koja je do 30. avgusta prošle godine bila najjača opoziciona stranka, a od tog datuma je vladajuća partija sa najvećim brojem poslaničkih mandata.

Od 2012. godine, osnivač je i član predsjedništva Demokratskog fronta. Bio je nosilac liste „Demokratski front – Mi ili on“ na parlamentarnim izborima 2016. godine. Tadašnja izborna pobjeda tog političkog saveza je osujećena režimskom organizacijom lažnog državnog udara, a protiv lidera DF-a je organizovano, kako su tvrdili, lažno suđenje i montirani politički proces.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, sa koalicijom „Za budućnost Crne Gore“ pobijedio je režim Mila Đukanovića i sa drugim predsjednicima stranaka ovog saveza i ostatkom dotadašnje opozicije smijenio vlast DPS-a po prvi put od 1989. godine.

Od 2001. godine do 2020. godine bio je poslanik u Skupštini Crne Gore. 

Bio je član delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kao i član Ustavnog odbora, Odbora za bezbjednost i odbranu, Odbora za antikorupciju i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. Bio je predsjednik anketnih odbora i komisija za kontrolu postupka privatizacije.

Foto: Nova srpska demokratija

NIKŠIĆ PROGNOZA