Makedonci otkazali Milatoviću pa pozvali Spajića

Iako je prvobitno predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću stigao poziv da na konferenciji „Plan rasta Zapadnog Balkana i brža integracija u EU”, koja se održava sjutra u Skoplju, on predstavlja Crnu Goru, domaćini su se predomislili, otkazali mu i pozvali crnogorskog premijera Milojka Spajića, saznaje CdM.

Domaćin konferencije je premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, a pored Spajića, prisustvovaće joj regionalni lideri – premijeri Albanije i Kosova Edi Rama i Aljbin Kurti, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema nezvaničnim saznanjima CdM-a ranije je Milatoviću poziv za konferenciju „Plan rasta Zapadnog Balkana i brža integracija u EU” “sredio” predsjednik Srbije Vučić.

Foto: Printscreen

Na sajtu crnogorske Vlade objavljeno je da će premijer Milojko Spajić, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar finansija Novica Vuković učestvovati na konferenciji „Plan rasta Zapadnog Balkana i brža integracija u EU”, koja se održava u Skoplju 22. januara.

“Učešće na konferenciji biće prilika za susrete predsjednika Vlade Milojka Spajića sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana, ministrima zemalja članica EU zaduženim za finansije, ali i predstavnicima značajnih institucija (RCC, EIB, EBRD, USAID, WB)”, objavljeno je na sajtu Vlade.

Iz kabineta Jakova Milatovića juče je medijima poslato saopštenje da će on prisustvovati Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, ali nije navedeno kog datuma.

Zbog čega su iz Sjeverne Makedonije promijenili odluku nije zvanično saopšteno.

Jedan od učesnika konferencije u Skoplju, kako se navodi u Agendi, biće i novoimenovani pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džejms O’Brajan.

O’Brajan je šef izaslaniku SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru.

Uoči formiranja crnogorske Vlade prošle godine Eskobar je izjavio da bi Crna Gora trebalo da izbjegne da u novu Vladu uvede anti-NATO, antizapadnu političku stranku “koja je i protiv EU” .

Tu izjavu je Milatović između ostalog prokomentarisao na sljedeći način.

“Uz puno uvažavanje gospodina Eskobara, u Njujorku sam imao susrete s više američkih zvaničnika koji su, u hijerarhijskom smislu, na višim pozicijama u njihovoj administraciji, kao što su državni sekretar Blinken, specijalni savjetnik Stejt departmenta Šole i specijalna savjetnica predsjednika SAD za Evropske poslove Slout. Naša država pripada zapadnom sistemu vrijednosti i svu svoju energiju uložit ću da doprinesem njenom što boljem pozicioniranju prema zapadnim partnerima, posebno prema SAD”, riječi su Milatovića.

Da li su ovi stavovi Milatovića uticali na to da mu Sjeverna Makedonija otkaže poziv nije poznato.

Milatović se sastao sa O’Brajanom u novembru prošle godine u Parizu.

Tada je Milatović informisao O’Brajana o konstituisanju nove zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori, čime su se, kako je naveo, stvorili uslovi za intenziviranje unutrašnjih reformi neophodnih za ubrzanje procesa evropskih integracija.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA