LP: Odlaganje popisa za sada samo lijepa najava, nije suština u datumu već kvalitetu

Odlaganje popisa za sad samo lijepa najava, nije suština u datumu već kvalitetu i istinitosti podataka bez pritisaka, ocijenili su iz Liberalne partije Crne Gore (LPCG).

Liberalna partija odluku mandatara Spajića da kada postane predsjednik 44. Vlade Crne Gore odloži planirani popis stanovništva vidi kao potvrdu ispravnosti pozicije, stavova i argumentacije koji su u korist odlaganja u proteklih nekoliko sedmica prezentovani Vladi Crne Gore, Monstatu, međunarodnim partnerima i javnosti.

Odluka o odlaganju još nije formalizovana, konstatuju u LP-u, jer „Spajić još nije sjeo u fotelju predsjednika Vlade“.

“Zadovoljni smo najavom, ali budući da smo navikli i oguglali na trilerske preokrete „avgustovskih” partija i pokreta, na oprezu smo”, dodaju iz LP-a.

Kada su govorili o nestabilnim političkim i društvenim okolnostima, koje su prepreka za sprovođenje popisa, kako ističu, “upravo smo nekoliko puta isticali mogućnost koja se u ovih 24 časa ostvaruje”.

“Jedna vlada odlazi, duga dolazi. Odlazeća tvrdi da je sve spremno, ne želi formalno odložiti popis, ali njeni ministri priznaju da nije sve baš kako treba. Vlada koja dolazi odlaganje najavljuje kao gotovu stvar, ali danas nije u mogućnosti da to formalizuje. Monstat u svemu tome kaže da razmatra odlaganje, ali nastavlja pripremu za početak popisa 1. novembra. Je li sve ovo stabilan društveno politički ambijent? Znaju li građani „ko u koje karte” ođe igra”, naveli su iz partije.

Navode da njihovo zadovoljstvo je u dijelu otvaranja mogućnosti da se kroz široki društveni dijalog, uvažavanje principa inkluzivnosti, punu participaciju opozicionih partija i predstavnika manje brojnih naroda u cijelokupnom procesu pripreme, sprovođenja i kontrole, održi popis koji će, kako kažu, “crnogorskom društvu isporučiti nesporne i upotrebljive rezultate”.

“Sigurni smo da odlaganje za samo mjesec dana neće biti dovoljno, imajući u vidu sve korake i zakonske procedure koje je neophodno sprovesti. Do dana izbora gdina. Spajića za premijera i održavanja prve sjednice njegove vlade izgubićemo već nekoliko dana”, istakli su iz LP-a.

Liberalnoj partiji, kako ističu, nije fokus na datumu popisa, već, kažu, na kvalitetu, sveobuhvatnosti, zakonitosti, istinitosti i nespornosti popisa.

“I u svemu tome, na početku i na kraju, ključni fokus nam je na slobodi građanki i građana Crne Gore, da se po svim popisnim pitanjima izjasne bez pritisaka bilo kojih „autoriteta”, posebno ne onih koji dolaze izvan Crne Gore i koji naš popis žele iskoristiti za ostvarenje svojih velikodržavnih nacionalističkih ciljeva. Podržaćemo i učestvovati samo u takvom popisu”, zaključuju iz partije.

Foto: LP

NIKŠIĆ PROGNOZA