Leković najavio prijavu ukoliko dođe do odlaganja presude u vezi Maljevika

Momčilo Leković, odbornik Demokratske Crne Gore u Skupštini Opštine (SO) Bar saopštio je danas da će protiv onog koji pokuša da odloži izvršenje presude u vezi Maljevika podnijeti krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

„Opština Bar kao izvršni povjerilac sa izvršnim dužnikom inicirala je pred sudom 2019. godine odlaganje izvršenja pravosnažne sudske presude broj 277/13 koja je obavezala tuženu stranu, investitora „Sonuba Montenegro“ da na ime akontacije za naknadu za uređenje građevinskog zemljišta po DUP-u „Maljevik“ – izmjene i dopune isplati Opštini Bar iznos od 9.345.710,05 eura i to sa kamatom od padanja u docnju za svaku pojedinačnu ratu pa do isplate kako slijedi u presudi. Ovo odlaganje koje je tada neformalno inicirao prvi čovjek barske Opštine Dušan Raičević, a formalno po njegovom ovlašćenju sproveli službenici iz njegovog kabineta oročeno je rokom od 48 mjeseci, koji ističe 2. jula ove godine“, istakao je Leković u saopštenju.

On je dodao da je „prije četiri godine bez bilo kakve pravne, zakonske i svake druge logike, bez poziva suda, opštinski službenik, po ovlašćenju prvog čovjeka barske Opštine pristupio sudu zajedno sa izvršnim dužnikom sa zahtjevom da se izvršenje predmetne presude odloži na period od 48 mjeseci, a sve na osnovu Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama po osnovu ugovora zaključenih između Opštine Bar i „Sonube Montenegro“ d.o.o. koji je u lokalnom parlamentu tada izglasala barska većina na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), a koji je trebaloo da pruži legitimitet ovom nezakonitom odlaganju“.

„Odlaganjem izvršenja predsjednik Opštine Bar je suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi, doveo do neizvršenja sudske presude čime su opština Bar i njeni građani ostali uskraćeni za finansijska sredstva od najmanje 14.255.199,05 eura, a čime je istovremeno nanešena ogromna šteta gradu i građanima, jer su se iz tih sredstava komotno mogla izgraditi dva klinička centra ili druga infrastruktura potrebna građanima“, kazao je Leković.

On je poručio da koliko je usvajanje predmetnog Sporazuma po opštinu Bar bilo štetno pokazalo je vrijeme i period od pune četiri godine u kojima na prostoru Maljevika nije urađeno ništa.

„Njegovu štetnost konstatovao je i nadležni opštinski Sekretarijat za imovinu i investicije koji je u zaključku dostavljenom odbornicima potvrdio tvrdnje i strahovanja da bi ovaj Sporazum odnosno dalje odlaganje izvršenja moglo prouzrokovati nove štetne posljedice po opštinu Bar i njene građane. Nakon što 2. jula i zvanično istekne period od 48 mjeseci, shodno članu 76 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju „odloženo izvršenje nastavlja se, po službenoj dužnosti“ što znači da je jedini mogući ishod u ovom slučaju nastavak izvršenja u korist izvršnog povjerioca, od strane nadležnog Javnog izvršioca Veselina Šćepanovića“, rekao je Leković.

Odbornik Demokrata je poručio da upozorava da bi svaki dalji pokušaj odlaganja izvršenja ili opstrukcije od strane Opštine Bar kao izvršnog povjerioca, njenih službenika i odgovornih lica u ovom postupku vodio ka novoj direktnoj krivičnoj odgovornosti.

„Lično ću protiv svakog onog ko na ovaj ili onaj način pokuša da zaustavi izvršenje ove presude, podnijeti krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu“, zaključio je Leković.

Foto: Demokratska Crna Gora

NIKŠIĆ PROGNOZA