Lekić: Vlast obilato koristi manjkavosti sistema

Politička i društvena situacija ne može biti dobra kad iz mjeseca u mjesec imamo vlade koje padaju, parlamentarnu većinu koja to malo jeste malo nije, blokade institucija, a u prethodnom periodu imali smo i konstantno iščekivanje izbora. Na dan kad su planirani parlamentarni izbori biće gotovo tri godine od promjene vlasti. Složićete se, više nego dovoljno vremena da se pokaže volja za reformu i eliminisanje svega onoga što je u prethodnom periodu kritikovano. Umjesto toga, apsolutno je potvrđeno da političke snage koje su na vlasti nemaju namjeru da sistem unapređuju, već samo da njegove manjkavosti obilato koriste, kazala je u razgovoru za „Dan“ potpredsjednica Socijaldemokrata (SD) Milica Lekić.

Ona je dodala da je naglo nestalo pola rečenice „borićemo se protiv korupcije, nepotizma i partijskog zapošljavanja“, pa su iz nje izbrisani i partijsko zapošljavanje i nepotizam.

– Bojim se da ćemo brzo doći u situaciju da nestane čitava. Na hiljade i hiljade novozaposlenih u upravi, često bez kvalifikacija, preko 600 planiranih samo ove godine, te pala vlada koja opet opstruira izbore, govore o tome. Situacija bi se mogla da počne da se popravlja od promjene javnog narativa, ali cijenim da nema volje za tako nešto kod onih koji su ga i doveli do usijanja. Politika je najbolji promoter vrijednosti koje vladaju u društvu. Ako oni koji upravljaju državom nemaju elementarni demokratski kapacitet da uvaže suprotno mišljenje, ako se, kako je to sada slučaj, ponašaju kao da mišljenje 40 poslanika opozicije a time i pola države, treba ignorisati i satrijeti, ako se na rad u tužilaštvu lijepe partijski logoi, ako prilikom incidenata čiji je vinovnik neko iz suprotne političke opcije kažu „svi ste vi takvi“, a kad je vinovnik njihova politička opcija kažu „Udba nam je podmetnula“, vi nemate politiku nego rijaliti koji čitavo društvo unazađuje – istakla je Lekić.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani 11. juna. Upitana da li se SD priprema za njih, naša sagovornica odgovara da su uveliko sakupili potpise potrebne za samostalan nastup, a kako će na kraju nastupiti na izborima zavisiće od odluka njihovih stranačkih organa.

– Podsjetiću vas da je SD na svake parlamentarne izbore od osnivanja do danas izašao samostalno, da smo jedina partija koja je od promjene vlasti samovoljno bila opozicija sve vrijeme, kao i da naša politika nije ni milimetar odstupila od onih temeljnih vrijednosti nezavisne, građanske i evropske Crne Gore – navodi Lekić.

Pominje se da dio parlamentarne većine želi odlaganje ovih izbora, pa ni ta opcija još uvijek nije isključena.

– Podsjećam da je ova vlada, na čelu sa GP URA, koja ima tri odsto podrške građana, duže u tehničkom mandatu nego u punom, a da sve to vrijeme rabi svoju poziciju moći do granice nepristojnog. Podsjećam i da je ovaj saziv parlamenta raspušten, a da isti bez zadrške usvaja zakone i bavi se kapitalno važnim stvarima u državi. Budući da partije na vlasti nemaju problem da bez ikakve podrške i zadrške zloupotrebljavaju sistem, nije iznenađujuć ni predlog tehničkog premijera da se opet odgode izbori, po principu „što da ne kad nam može biti?“. Na kraju, pokušajte da objasnite nekome situaciju u kojoj je vlast izglasala neustavni Zakon o predsjedniku i pritom priznala da je „možda neustavan“, njime dala mogućnost predsjedniku da raspusti parlament, a kad je on to učinio, dozivaju Ustavni sud. Dakle, situacija po pitanju predloga za odlaganje izbora je toliko gotovo nadrealna da cijenim da bi ipak bilo neočekivano da se izbori odgode – kaže ona.

Prema njenim riječima, SD je 30. avgust iskoristio za sopstveno unapređenje, uključujući podmlađivanje kadra.

– Polovinu glavnog odbora čine novi ljudi, a žene su takođe zauzele najviše funkcije u partiji, uključujući potpredsjedničko i direktorsko mjesto. Dakle, Socijaldemokrate nemaju nikakav problem da na sebi konstantno rade, a sa druge strane imaju vrednosnu osnovu koja niti jednog trenutka nije kompromitovana, i to je naš zalog za kvalitet u politici. Nama je draže da ne političarimo, pa i po cijenu da put koji smo izabrali traje nešto duže – navela je Lekić.

Na predsjedničkim izborima pobjedu je odnio jedan od lidera pokreta Evropa sad Jakov Milatović, koji je u drugom krugu pobijedio dosadašnjeg šefa države Mila Đukanovića. Prema ocjeni naše sagovornice, unutar partija i kod građana treba podsticati sticanje šire slike, kako bi donosili najbolje odluke.

– Trenutno je to činjenica da glasovi Pokreta Evropa sad, koji se računaju u građanske, zapravo završavaju sa desnicom. Takođe, imamo PES kao jednu sasvim novu partiju koja nije imala prilike da pokaže svoju politiku, a ima solidan uspjeh na lokalnim izborima, gradonačelnicu glavnog grada, iako ne znamo nijedan njihov prioritet u upravljanju gradom, predsjednika države i dobre projekcije na parlamentarnim izborima. Što znači da ćemo zapravo mi o politici PES-a, umjesto prije izbora, saznavati u toku njihovog vršenja vlasti. Sa druge strane, već sam govorila da nikako ne podržavam gubitničku logiku cinizma i ogorčenja, već sopstveno preispitivanje i dodatno restrukturiranje politike ako je potrebno. Opozicija ima dokazano građanski karakter i tokom svog vršenja vlasti postavila je državu na one prioritete od kojih, kao što vidite, ne odstupa ni sadašnja vlast. Dakle, SD, kao i ostatak opozicije, ima snažne temelje, ali su očigledno nužna neka preslaganja kako bismo se izborili sa narastajućim populizmom – zaključuje Lekić.

Selektivna pravda

Odgovarajući na pitanje kako očistiti institucije od kriminala i korupcije, ali i od nekvalitetnog kadra, Lekić kaže da se anomalije nijednog sistema ne mogu eliminisati tako što će se dijeliti na „naše i vaše anomalije“.

– Selektivna pravda zaista jeste gora od svake nepravde. I sigurno ne tako što ćete, kada tužilaštvo djeluje u slučajevima koji se povezuju sa prethodnom vlašću, praviti od toga političku promociju, a kada djeluje u slučajevima povezanim sa ovom vlašću pozivati da se sačeka da nadležni ispitaju – kazala je Lekić.

Prema njenim riječima, u prethodne dvije i po godine imamo bezbroj primjera zakona koji su mijenjani onda kada je to bilo od koristi vlasti.

– Sjetićete se katastrofalnih izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji je uništen predlozima izmjena kojima se drastično smanjivalo traženo iskustvo za rad u upravi, pa ste tako na neke od najviših pozicija mogli doći sa minimalnim ili gotovo nikakvim radnim iskustvom. Isto kao što svi, sa druge strane, svjedočimo nemijenjanju nekih zakona koji su prije 2020. bili oštro kritikovani, i to zato što je vlast procijenila da im sad, na poziciji vlasti, mogu biti od koristi. Dakle, mi ovdje imamo na djelu selektivnu pravdu, selektivnu demokratiju i selektivno bavljenje temama i problemima, u zavisnosti od toga je li to naš ili vaš predsjednik, naš ili vaš kadar, naša ili vaša anomalija i incident.

Sistem se, pak, gradi suprotno, nezavisno od bilo kog pojedinca, koji ne treba i ne smije biti garancija njegovog funkcionisanja. Dok to ne uradimo, imaćemo političke promocije na osnovu parcijalnog djelovanja, dok nam sistem na oči propada – navodi Lekić.

Najvažnije odluke ne zavise od sistema

Prema najnovijem istraživanju CG Pulsa, koje su objavili Centar za građansko obrazovanje (CGO) i agencija Damar, povjerenje građana u politiku i političare je na vrlo niskom nivou.

– To nije začuđujuće ako uzmete u obzir činjenicu da živimo društveni i politički momenat u kojem najvažnije odluke ne zavise od sistema i nemaju ni minimum predvidivosti, već zavise gotovo isključivo od subjektivnih stavova i toga da li je neko u vlasti danas boljeg ili goreg raspoloženja. U takvoj neizvjesnosti nije začuđujuće da je novi politički subjekat, koji ima prednost i u samoj činjenci što je nov, uspio da ekonomskim populizmom ostvari značajan rast. A ono što bi zapravo bilo najbolje jeste pokušaj sagledavanja kompletne slike političke scene. Što, priznajem, u ovoj situaciji haosa nije jednostavno, ali na duže staze će biti spasonosno za ovo društvo – navela je Lekić.

Izvor: Dan

Foto: SD

NIKŠIĆ PROGNOZA