Lekić-Dačić: Stvaraju se uslovi da se pitanje postavljanja novih ambasadora uskoro riješi

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić, tokom zvanične posjete Srbiji, sastao se sa svojom srpskim kolegom Borkom Stefanovićem, predsjednikom Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije i Igorom Bečićem, predsjednikom poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Republike Srbije sa Crnom Gorom, saopšteno je iz Skupštine.

Tokom razgovora pokrenuto je više pitanja od zajedničkog interesa posebno u oblasti saradnje dvije zemlje na skupštinskom nivou, kojima bi se unaprijedili ukupni odnosi, a naročito oni od interesa za građane dvije zemlje. 

„Stefanović i Lekić razmijenili su mišljenja o međunarodnoj situaciji, o ratnim žarištima u svijetu, posebno o invaziji Rusije na Ukrajinu i dalekosežnim posljedicama rata na međunarodne odnose. Dva sagovornika ukazala su na potrebu diplomatskih inicijativa kojima bi se završio rat i postiglo pravedno rješenje“, navodi se.

Tokom posjete Srbiji, Lekić je imao odvojeni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. 

„Sagovornici su istakli značaj kontinuiranih diplomatskih susreta, pa je današnji razgovor bio prilika za intenziviranje odnosa dvije države, posebno u uslovima kada Crna Gora u relativno dužem periodu nema ministra inostranih poslova u pravom smislu te riječi“, stoji u saopštenju.

Lekić i Dačić ukazali su na hitnost rješavanja jedne druge anomalije, a to je da dvije zemlje takođe nemaju svoje ambasadore u punom kapacitetu.

„Ministar Dačić informisao je Lekića da se stvaraju uslovi da se pitanje postavljanja novih ambasadora uskoro riješi na zadovoljavajući način za obje zemlje“, dodaje se.

Saglasni su u ocjeni da je baza za uspostavljanje dobrih i stabilnih odnosa raspoloženje građana obje zemlje koji su zainteresovani za rješavanje životnih pitanja kao što su unapređenje saobraćajnih linija, ekonomske razmjene i kulturne saradnje. 

„Na interesovanje ministra Dačića oko situacije u Crnoj Gori, Lekić je naglasio da bi najznačajniji momenat u političkom procesu mogao biti ispoljena zrelost građana koji se bez pritisaka i na autonoman način na izborima opredjeljuju za novu vlast“, kazali su iz Skupštine.

Lekić je naglasio da pobjeda od prije dvije i po godine dotadašnje opozicije predstavlja veliki demokratski događaj imajući u vidu da je u Crnoj Gori po prvi put smijenjena vlast mirnim i demokratskim putem.

„Nova vlast je zatekla duboku krizu u mnogim sferama društva rješavajući ih sa određenim rezultatima, ali i proizvodeći nove probleme“, kazao je Lekić. 

Istakao je da su predstojeći izbori prilika da se na bazi ukupnog prethodnog iskustva zakorači u kvalitetnije vođenje države, posebno razvijajući pravnu i evropsku dimenziju, a čiji će sastavni dio biti i razvijanje dobrih i stabilnih odnosa sa Srbijom, prvenstveno na bazi uzajamnog uvažavanja i državnog reciprociteta.

Foto: Skupština Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA