Lekić: CG da pokaže samopoštovanje; Radovanić: Spoljna politika se nije promijenila

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić kazao je da Crna Gora ne treba da skreće sa evropskog puta, ali da mora pokazati da nije inferiorna u ispunjavanju naloga, već da ima dostojanstvo i samopoštovanje. Govoreći o podršci članstva Kosova u Savjetu Evrope generalni sekretar URE Mileta Radovanić rekao je da je sve proceduralno ispoštovano, te da se spoljna politika Crne Gore nije promijenila ni milimetar.

Lekić je u emisiji „Dobro jutro Crna Goto“ kazao da živimo u bizarnoj situaciji gdje ne postoji parlamentarna većina, već postoji improvizacija.

„Nenormalna situacija se objašnjava normalnošću, želi se normalizovati“, kazao je on i dodao da Odbor želi da pomogne da se izađe iz ove situacije.

Generalni sekretar URE Mileta Radovanić kazao je da pozdravlja inicijativu Lekića da razgovara o potezu Vlade.

„Spoljna politika Crne Gore se nije promijenila ni milimetar“, kazao je on.

Dodao je da je Crna Gora ostala privržena ideji EU.

„Što se tiče odluke, sve je proceduralno ispoštovano.To se ne stavlja na dnevni red, već je u skladu sa magistralnim pravcem Crne Gore. To pitanje izaziva dozu senzibilnosti, ali je u skladu sa spoljnopolitičkim kursom“, kazao je on ističući da se tu ništa nije promijenilo, te da su odnosi sa regionom dobri.

Lekić je kazao da treba da se ispunjavaju obaveze, ali da ne da se ponašamo kao kolonija, kao autokolonijalna svijest koja prihvata šta se isporuči.

„Nije spoljna politika 10 božjih zapovjesti koje se čitaju, ona je dinamična i ona ne zatijeva da se ispuni neki princip, već da se podnese na konkretan način. EU je cilj, ja se uzalažem za jaku EU. Proivodi se utisak potpune inferiornosti ove države koja ispunjava naloge prolaznika pa makatr oni . Mali dostojanstva, poštovanja istorije i crnogorske države, pa i aktera. Politika je zasnovana na interesima i samopoštovanju“, kazao je on.

Radovanović je odgovorio da je spoljna politika Crne Gore u potpunosti usklađena što donosi podršku i u borbi protiv kriminala i korupcije. 

„Nadam se da ćemo nakon izbora, kad god oni bili dobiti vladu koja će preboljeti ove muke oko konsolidacije demokratije“, naveo je on.

Govoreći o Deklaraciji o poništenju odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova, čije je usvajanje najavila Opština Zeta, Radovanić je prokomentarisao da to gleda iz ugla izborne kampanje.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA