Lekić: Brine međunarodni upliv oko formiranja vlade

Predsjednik DEMOS-a i doskorašnji predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić kaže da u dosadašnjim pregovorima oko formiranja vlade ima zabrinjavajućih elemenata naročito oko međunarodnog upliva, ali kako dodaje, želi da vjeruje da će vlada biti formirana.

“Ja želim da vjerujem da se radi o greškama u koracima i da će doći do rezultata”, kazao je Lekić u Jutarnjem programu TVCG.

On ističe kako neke izjave političara koje smo čuli ovih dana zabrinjavaju. Tu je naveo poruke iz PES-a čiji funkcioneri kažu da međunarodna zajednica ne želi GP URA u budućoj Vladi, dok lider URE Dritan Abazović kaže da ih strani partneri mole da budu dio izvršne vlasti.

“To nije ozbiljno, to stvara utisak zemlje koja je državno nedonošče. Ima zabrinjavajućih elemenata, naročito oko tog upliva”, kazao je Lekić.

“Zabrinjava ta situacija u kontekstu ove vlade. Neozbiljno je, nedgovorno je, blamaža je države da se ubacuju takvi elementi kao što je “rekli su partneri da ovaj može, onaj ne može, a nekog trećeg mole” to je ozbiljan problem”, kazao je Lekić.

A brine i to što Crna Gora oko godinu nema ministra vanjskih poslova. To je važno i za imenovanje ambasadora, jer Crna Gora trenutno ima ambasadore na samo jedanaest adresa u svijetu, dok je otpravnici poslova predstavljaju na dvaput više – dvadeset dvije.

“U nekim državama su diplomate strogo karijerne bez političara, dok u drugim to nije slučaj. Nekada je diplomatija oštećena ulaskom političara, a nekada je i osnažena”, naveo je Lekić.

Mediji su ranije objavili nezvanična saznanja da će Nebojša Rodić biti novi ambasador Srbije u Crnoj Gori.

To što je Rodiće bio i šef BIA, kako kaže Lekić, nije ni preporuka, ali ga ne treba zbog toga ni diskvalifikovati.

“Taj podatak ne znači po sebi nešto, suština je da vidimo koliko će odnosi država da se normalizuju i da vidimo koliko je kompetentan”, kazao je Lekić.

Naredni potez je, kako kaže, da Crna Gora imenuje kvalitetnog ambasadora u Beogradu.

Foto: Skupština CG

NIKŠIĆ PROGNOZA