Lajčak: Crna Gora ima najbolje šanse za članstvo u EU

Crna Gora ima najbolje šanse za članstvo u Evropskoj uniji (EU) jer je najviše napredovala u tom procesu koji zahtijeva punu posvećenost i rezutate, kazao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je na To be secure (2BS) forumu, na panelu „Prioriteti i izazovi za Zapadni Balkan“, rekao da da region ima puno izazova, ali i prilika.

On je kazao da je ovo posebna godina, jer ima više šansi, nego izazova.

„Momentum postoji, vrata su otvorena i Crna Gora ima najbolje šanse za članstvo u EU“, rekao je Lajčak.

Kako je kazao, šansa postoji i za ostatak regiona i ko god pokaže posvećenost članstvu, uspjeće.

Lajčak je rekao da je druga šansa za Zapadni Balkan regionalna saradnja.

„Imamo mnogo regionalnih formata, ali nemamo toliko mnogo regionalne saradnje i mislim da je važno ulagati u to“, naveo je Lajčak i dodao da jedna država, da bi pokazala da može da bude dio evrpsko porodice, to mora pokazati na saradnji sa komšijama.

Lajčak je rekao da je izazov to što region nije prevazišao zaostavštinu jugoslovenskih ratova.

„Previše političara gradi karijere na interpetiranju prošlosti, rađe nego budućnosti. Mislim da je previše etničkih i religijskih elemenata u političkom životu“, naveo je Lajčak.

On je, govoreći o odnosima Beograda i Prištine, kazao da i dalje da vjeruje da je to najveći strategijski izazov za region.

„I ima uticaj na sve, počevši od regionalne saradnje, pa do evropske integracije“, dodao je Lajčak.

On je podsetio na Sporazum o normalizaciji odnosa, navodeći da je razočaravuće što se vidjelo malo implementacije tog sporazuma.

„Moramo da se vratimo implementaciji Sporazuma. Moje pitanje je šta je alternativa normalizaciji, konfrontacija i tenzije, ko ima benefite od toga“, rekao je Lajčak.

On je istakao da je situacija u Banjskoj imala veliki uticaj na dijalog Beograda i Prištine, dodajući da će EU nastaviti da poziva na odgovornost, jer takve stvari ne smiju da se završe bez posljedica i kazne za odgovorne.

„To je bio veliki napad na regionalnu atmosferu, dobre odnose i vladavinu prava“, naveo je Lajčak.

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, on je kazao da je kandidatski status veliki korak od EU, koji treba da bude ispraćen konkretnim koracima političara.

foto:mreža X-Mina

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA