Lahdevirt razgovarao sa Đukanovićem: Članstvom Finske u NATO ostvarena nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom

Ambasador Finske u Crnoj Kim Lahdevirt saopštio je da je članstvom Finske u NATO ostvarena i nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom, te da se nada da će im se uskoro pridružiti i Švedska.

Lahdevirt je to kazao tokom oproštajne posjete predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, pri čemu se Đukanović zahvalio ambasadoru za uspješnu saradnju i doprinos unapređenju bilateralnih odnosa, uz ocjenu da Crna Gora izuzetno cijeni dobre i prijateljske odnose sa Finskom.

Kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, Đukanović je čestitao nedavno završenu proceduru ratifikacije članstva Finske u NATO, što kako je kazao „raduje jer su naši međudržavni odnosi osnaženi savezništvom u Alijansi koja sa novom članicom postaje snažnija, i daje joj novu vrijednost i doprinos“.

„Prijem Finske u NATO, značajan je za taj region, Evropu u cjelini, ali i globalni mir, imajući u vidu rusku agresiju“, kazao je Đukanović.

Đukanović se zahvalio i za podršku Finske Crnoj Gori i regionu na putu evropeizacije naših društava, podsjetivši da je između stabilnosti regiona i njegove integracije u Evropsku uniju znak jednakosti, „što je naš, ali i interes Evrope i njene stabilnosti i prosperiteta i zbog čega je ključno da i EU i NATO pojačaju svoju pažnju prema regionu Zapadnog Balkana“.

„Lahdevirt je uz zahvalnost za prijem visoko ocijenio saradnju sa Crnom Gorom tokom svoje diplomatske misije“, navodi se u saopštenju.

On je kako se navodi, iskazao posebnu zahvalnost Đukanoviću lično i Crnoj Gori za podršku članstvu Finske i Švedske u NATO, ističući da je riječ o temeljnoj promjeni vizije bezbjednosne politike, korak važan za cijeli region i Evropu kojim se šalje poruka o ujedinjenoj Alijansi, otvorenoj za nove članice.

„Đukanović i Lahdevirt su pozdravili bilateralnu saradnju dvije zemlje, posebno u oblasti obrazovanja i istakli važnost ekonomskog povezivanja“, navodi se u saopštenju.

„Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim unutrašnjim i geopolitičkim pitanjima, uz interesovanje ambasadora za predsjednikovu analizu razvoja situacije, koju izuzetno cijeni“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA