Kriza vlasti u više opština, Podgorica i Berane najbliži vanrednim izborima

Politička previranja i rascjepkavanje političke scene uslovili su sve češće krize vlasti na lokalnom nivou. Sa takvim problemom već nekoliko mjeseci suočava se i Glavni grad.

Podgorička opozicija nedavno je predala dvije inicijative: za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac i skraćenje mandata lokalnom parlamentu. Ti predlozi naći će se pred odbornicima najdalje za mjesec, do kada aktuelna vlast treba da ustanovi imaju ili ne većinu za vođenje grada. Politička kriza u Podgorici nastala je nakon što je dio odbornika napustio Pokret Evropa sad i formirao novi pokret.

Do vanrednih izbora moglo bi doći i u Beranama, gdje nije uspio prvi pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika opštine. Izbor Damjana Ćulafića iz Demokrata, nakon dvije godine koliko je predsjednik bio Vuko Todorović iz Nove srpske demokratije, je propao jer dva odbornika bivšeg Demokratskog fronta, Miloš Rmuš i Milorad Đukić nisu potpisali podršku izboru Ćulafića, a potom se na sjednici lokalnog parlamenta nisu pojavili ni ostali odbornici iz većine.

Iako se na kalkulacije i dogovore političara ne može zakonima uticati, izborna reforma neophodna je Crnoj Gori kako bi se ostavilo što manje prostor za malverzacije, ističu iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

“Mislim da država u kojoj Državna izborna komisija donosi političke odluke i kreira haos u izbornom procesu, država u kojoj se u biračkom spisku nalaze građani koji ne bi trebali tamo da budu, država koja ne zna kako joj se finansiraju partije i kampanje, gdje izbori traju godinama, mislim da takva država ima ozbiljne probleme da postane članica EU“, navodi Milena Gvozdenović iz CDT-a.

U cilju reforme izbornog zakonodavstva nedavno je i Ministarstvo javne uprave u okviru Nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi predložilo uvođenje neposrednog izbora predsjednika opštine.

„Mislim da bismo morali dobro da razmislimo da li se isplati, jer u ovom ambijentu partitokratije koji vlada u Crnoj Gori možemo dovesti u pitanje funkcionalnost lokalnih uprava onda kada se predsjednik opštine suprotstavi partijama i partijskim interesima i čini mi se da je to bio jedan od razloga zašto smo mi odlučili da imamo model izbora kakav imamo danas“, kaže Gvozdenović.

Iz resora Maraša Dukaja predloženo je i održavanje izbori istog dana u svim opštinama, što Gvozdenović podržava. Izbornom haosu svjedočimo i u Šavniku od oktobra 2022. godine. Nekoliko rješenja je predlagano za izlazak iz te situacije, Vlada je uvela prinudnu upravu, pa je potom povukla, međutim, kraj izbornog procesa u tom gradu se i dalje ne nazire.

“Rješenje bi moglo da bude u ustavnom sudu. Mi smo dali čak i nacrt prigovora koji bi političke partije, učesnice na tim izborima, mogle da podnesu. On bi preko DIK mogao da stigne do Ustavnog suda, a Ustavni sud bi mogao da poništi izbore i mogli bi konačno da organizujemo novi ciklus izbora“, rekla je Gvozdenović.

Vlast će se teško formirati i u Budvi i Andrijevici, gdje se rasplet pregovora očekuje naredne sedmice. Nosilac liste „Budva naš grad“ Nikola Jovanović pozvao je prije par dana Pokret za promjene na sastanak o formiranju vlasti, ali su ga iz te stranke uputili na Mladena Mikijelja, nosioca liste „Za budućnost Budve“, na čijoj listi je i ta partija. Konstitutivna sjednica novog saziva budvanskog parlamenta zakazana je za 7. jul, dok se prva sjednica novoizbrane Skupštine opštine Andrijevica očekuje 4. jula.

foto: Glavni grad

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA