Krivokapić: Loše vladanje zaustavilo nas na putu ka EU

Počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić kazao je kako je Crna Gora nakon nezavisnosti krenula dobro, ali da nas je na putu ka Evropskoj uniji zaustavilo loše vladanje, nerazvijene institucije i korupcija.

„Sa jakom političkom voljom, pravim ciljem i trasiranim putem, građanska, nezavisna, evropska Crna Gora, došlo se do trenutka nezavisnosti“, konstatovao je on u razgovoru za RTCG.

Crna Gora je, dodao je, potom brzo krenula ka EU i NATO.

„Krenulo se dobro, krenulo se sa ustavom koji je donesen manje od godinu i po u čijem pisanju su učestvovali svi i oni protiv nezavisnosti. Pokazalo se da ima zrelosti u političkoj eliti da sačuva mir, stabilnost, da se dođe do ustava sa dvotrećinskom većinom. To je dalo sidro Crnoj Gori i onda je brzo krenula ka EU i NATO“, kaže Krivokapić.

Dok smo ušli u NATO, u EU još nijesmo.

„Zaustavilo nas loše vladanje, nerazvijene institucije, korupcija koja se razvijala, ne sprečavala i onaj kriminalitet koji se razvijao u ratu, šverc koji se nastavio i novi oblici kriminala, a nije bilo konsenzusa da se sa tim zaustavi“, ističe Krivokapić.

I dok je Crna Gora bila u zastoju, pojačavalo se socijalno raslojavanje, rasprodavala imovina, gasila industrija. Ipak, jačala je partija, kaže Krivokapić.

„Oni su nastavili logikom iz Titovog vremena da je partija jača od države, i negdje kako se Jugoslavija rapala da partija može čuvati državu, nije uhvaćena moderna logika da je demokratija najbolja odbrana Crne Gore, da institucije mogu čuvati Crnu Goru, ničim drugim“, naglašava Krivokapić.

Od novog predsjednika Jakova MIlatovića očekuje da će napraviti diskontinuitet u odnosu na prethodna ponašanja.

„Šansa za novog predsjednika da pokaže što može bolje, cilj je svakog da pokuša taj kamen dozidati da kuća bude visočija i stabilnija. Ima šansu nadam se da će imati diskontinuitet sa prethodnim ponašanjima“, poručuje Krivokapić.

Izvor: portal Analitika/RTCG

Foto: Antena M

NIKŠIĆ PROGNOZA