Krapović  sa Rolingom i Pojarom: Crna Gora konkretnim rezultatima potvrđuje epitet kredibilne NATO članice

Na marginama ”To Be Secure” foruma, ministar odbrane Dragan Krapović sastao se sa zamjenikom predsjedavajućeg NATO vojnog komiteta (DCMC), general-potpukovnikom Endrjuom Rolingom.

Tokom sastanka bilo je riječi o dinamici implementacije odluka donijetih na NATO samitu u Vašingtonu, koje su najviše usmjerene na jačanje vojnog položaja Alijanse i kontinuitetu pružanja podrške Ukrajini.

“Krapović je naglasio da Crna Gora konkretnim rezultatima potvrđuje epitet kredibilne NATO članice, što ujedno predstavlja jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva 44. Vlade Crne Gore. U tom kontekstu, kazao je da će Crna Gora nastaviti da doprinosi ojačanom položaju odvraćanja i odbrane Alijanse, kroz kontinuirano upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u borbene grupe u Letoniji i Bugarskoj, uz srazmjerno participiranje u NATO komandnoj strukturi i NATO strukturi snaga”, saopšteno je iz MOD-a.

Dodao je da će crnogorski vojnici nastaviti da učešstvuju u NATO misijama u Iraku i na Kosovu, te da će naš anagžman biti proširen i kroz učešće u NATO pomorskoj operaciji Sea Guardian.

“Naglasivši da je kredibilno članstvo u Alijansi mjerljiva kategorija, ministar je ponovio da je Crna Gora prvi put ove godine opredijelila 2,02 odsto BDP za odbrambeni budžet, od čega je više od trećine namijenjeno modernizaciji i opremanju vojske. Osvrnuvši se na globalna bezbjednosna dešavanja u kontekstu regionalne stabilnosti, ministar je istakao da Vlada Crne Gore promoviše politiku dobrosusjedskih odnosa i rješavanja svih otvorenih pitanja kroz dijalog, bez unilateralnih poteza koji ne doprinose postizanju trajne stabilnosti”, navodi se u saopštenju.

General-potpukovnik Roling pozdravio je doprinos Crne Gore NATO agendi, posebno kroz učešće u NATO misijama, operacijama i aktivnostima. Pohvalio je činjenicu da je Crna Gora premašila kriterijum od 2 odsto BDP za odbranu, koji predstavlja minimum neophodan za implementaciju svih odluka sa NATO agende.

“Istakao je značaj saradnje NATO partnera u razmjeni ideja i znanja za postizanje veće interoperabilnosti. Roling je primjetio daje bezbjednost na Balkanu ključna za bezbjednost u Evropi, te da je učešće Crne Gore u NATO od vitalnog značaja za osiguravanje bezbjednosti regiona”, dodaje se u saopštenju.

Shodno tome, ponovio je da je ovaj region od strateškog značaja za Alijansu, zbog čega se nalazi visoko na evroatlantskoj agendi.

Krapović se sastao i sa Tomašem Pojarom, savjetnikom Vlade Češke Republike za bezbjednosna pitanja.

Dragan Krapović i Tomaš Pojar

“Krapović je Pojaru poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i naglasio da je Češka Republika značajan partner i podrška Crnoj Gori na njenom evropskom putu”, piše u saopštenju.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zajedničkom saradnjom u okviru NATO alijanse i saglasili se da živimo u vremenu prepunom političkih, bezbjednosnih i ekonomskih izazova. Osvrnuli su se na aktuelnu bezbjednosnu situaciju u svijetu i istakli da je jačanje odbrambenih kapaciteta jedan od prioriteta država saveznica, kako bi se uspješno mogli suočiti sa savremenim prijetnjama i pružati integrisan odgovor na iste.

“Ministar Krapović informisao je sagovornika da je modernizacija Vojske u fokusu Ministarstva odbrane Crne Gore, te da smo u procesu sagledavanja mogućnosti koje bi doprinijele modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema. Tim povodom, Pojar je informisao ministra o visokom stepenu razvoja odbrambene industrije Češke Republike i iskazao otvorenost za razmatranje modaliteta dalje bilateralne saradnje u ovoj oblasti”, dodaje se u saopštenju.

Dodatno, ministar Krapović je naglasio važnost češkog doprinosa jačanju naših personalnih kapaciteta, kroz kontinuiranu saradnju sa NATO Centrom izvrsnosti u Viškovu, kao i zajedničke treninge i kurseve u oblasti ABHO. Sagovornici su zaključili sastanak spremnošću za produbljivanje saradnje u predstojećem periodu, u oblastima od obostranog značaja.

foto: Ministarstvo odbrane

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA