Koprivica u Viljnusu: Crna Gora ima kapaciteta i spremnosti da sprovede princip nulte tolerancije korupcije

Na poziv premijerke Republike Litvanije, Ingride Šimonytė potpredsjednik Vlade mr Momo Koprivica učestvuje na 21. Međunarodnoj antikorupcijskoj konferenciji (IACC) koja se održava u Viljnusu. 

Tokom svog izlaganja on je istakao da je borba protiv korupcije proces koji traje i koji se ne zaustavlja samim uspostavljanjem adekvatnih zakona ili institucija.

„Crna Gora ulaže kontinuirane napore na daljem jačanju efikasnosti, koordinacije i kapaciteta antikorupcijskih tijela, podizanju integriteta nosilaca javnih funkcija i organa vlasti, te obezbjeđivanju pune zaštite i sigurnog prostora za sve one koji prijavljuju postojanje korupcije.” – naglasio je Koprivica. 

Na tom putu ojačana je međunarodna policijska i pravosudna saradnja, posebno sa EUROPOLOM i EUROJUSTOM. Vlada je preduzela konkretne korake na ispunjavanju GRECO preporuka iz V kruga evaluacije, ispunjene su najznačajnije, a u pripremi je Zakon o Vladi, uređenje provjere integriteta najviših Vladinih javnih funkcionera, kao i provjera savjetnika predsjednika Vlade, potpredsjednika, kao i šefova kabineta Vlade. 

Na ovaj način, Crna Gora će ispuniti i obaveze iz pregovaračkog poglavlja 23. Veliki pomak na polju unapređenja zakonodavnog okvira u oblasti antikorupcije predstavlja uspješna evaluacija Crne Gore od strane MANIVALA, krajem 2023. godine, čime je unaprijeđeno trenutno stanje kada je riječ o stvarnim vlasnicima, kao i nadzornim mehanizmima za sprječavanje pranja novca, a koji su u tijesnoj vezi sa borbom protiv korupcije.

Takođe, za ispunjenje obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU, dobijanja pozitivnog IBAR, ali i zbog reformskih koraka na unutrašnjem planu, od velikog je značaja usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije sa Akcionim planom, koja definiše pravce reforme zakonodavnog i ukupnog normativnog okvira, ali i opsežne mjere u primjeni modernih informacionih tehnologija u prevenciji korupcije i jačanju kapaciteta antikorupcijskih tijela.

„Istinski pomaci na pomenutom putu tek predstoje, ali Crna Gora ima dovoljno kapaciteta i spremnosti da se suoči sa nadolazećim izazovima i sprovede princip nulte tolerancije korupcije.” – zaključio je Koprivica.

foto:Kabinet potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA