Koprivica: Nećemo dozvoliti da bilo koja tajkunska, kriminalna struktura bude jača od države

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore, Momo Koprivica, održao je press konferenciju na kojoj je upoznao javnost sa dokazima o sumnjivom poslovanju privrednog subjekta Vezuv – Volcano.

U svome obraćanju on je istakao da je jedna skupina, koja je ogrezla u protivpravno i sumnjivo poslovanje izvršila atak na njega lično, kao i na političku partiju kojoj on pripada.

„Juče su predstavnici jedne značajne skupine koja je, rekao bih, ogrezla u protivpravno i sumnjivo poslovanje, a to je kladionica Vezuv-Volcano, izvršili atak i na mene i na partiju kojoj pripadam, služeći se manipulacijama i golemim neistinama. Sa druge strane mi poručujemo da smo zbog argumenata na sudu pobijedili i braću Ban, pa ćemo pobijediti i braću Volcano. Neka izvole da podnesu tužbe, a danas ćemo predstaviti egzaktne podatke o sumnjivom i neregularnom poslovanju koje šteti društvu i koje nanosi višemilionske štete državnom budžetu.“

Koprivica je poručio da više neće dozvoliti da bilo koja tajkunska, kriminalna, mafijaška struktura bude jača od države, niti se smije više dozvoliti da iznad zakona bude bilo koji privilegovani pojedinac, napominjujući da „ovu trulež i u političkom i u ekonomskom sistemu moramo iskorijeniti“.

Kao jednu od neregularnosti u moru neregularnosti istakao je da je 11. avgusta 2016. godine tadašnji ministar finansija gospodin Raško Konjević donio neustavni pravilnik kojim se omogućava klađenje u ugostiteljskim objektima i postavljanje terminala za klađenje i kocku u ugostiteljskim objektima.

“ Ta odluka je bila direktno u suprotnosti sa javnim interesom, ali i u suprotnosti sa pravnim poretkom i Ustavom Crne Gore, tako da je taj pravilnik Ustavni sud 24. februara 2017. godine nakon otprilike 7 mjeseci ukinuo kao neustavan. U međuperiodu, od donošenja ovog neustavnog pravilnika do odluke Ustavnog suda, „naštancovano je“ 90 koncesionih ugovora kojima je omogućeno ovo klađenje i terminali za kocku u ugostiteljskim objektima, od čega je Vezuvu pripalo 67 ugovora ili 74% od ukupnog broja zaključenih ugovora u skladu sa ovim štetnim i neustavnim pravilnikom“, naglašava Koprivica.

Kako ističe Koprivica po tome se i vidi koliko je sistem zarobljen, ali i u čijem je interesu donijet ovaj famozni i neustavni pravilnik.

„No, da stvar bude kriminalna do kraja, govori i to da je od donošenja odluke Ustavnog suda do objavljivanja iste u Službenom listu, proteklo je oko 45 dana. Dakle, odluka Ustavnog suda je donijeta 24. februara 2017., a objavljena je u Službenom listu tek 10. aprila 2017. godine, kada svi znamo da su neophodna nekolika dana, najviše 10 dana za objavljivanje odluke u Službenom listu Crne Gore. Zašto se čekalo? Zašto je napravljen ovakav presedan? Evo i dokaza zašto. Da bi se u tom međuperiodu, dok ne stupi na snagu odluka Ustavnog suda „naštancovali“ novi ugovori kojima je omogućeno smještanje terminala za klađenje i kocku u ugostiteljskim objektima. Tako su nakon donošenja odluke Ustavnog suda o neustavnosti Pravilnika, pa do objavljivanja iste u Službenom listu, naštancovana 64 ugovora o terminalima za kocku u ugostiteljskim objektima, od čega je čak 40 pripalo Vezuv- Volkanu ili 62,5%, što opet govori kome je najviše koristila ova sporna situacija i za koga je namještana.

Kao drugu, u moru nepravilnosti, Koprivica je naveo činjenicu da prema Izvještaju Uprave za igre na srecu, stoji da Vezuv-Volcano ima registrovanih 278 kladionica, a u aprilu su imali svega 262 prijavljena radnika u Poreskoj upravi. Kako je moguće da neko ima više kladionica nego radnika u njima? To je eklatantan dokaz da ovo preduzeće manipuliše sistemom, izvlačeći višemilionske profite, nanoseći štetu državnom budžetu i gazeći prava radnika koje drže „na crno“ kao obespravljena lica. Potrebno je stoga zavođenje reda u svim preduzećima radi poštovanja prava radnika i to nam je prioritet broj jedan. Nema vladavine prava bez poštovanja prava radnika.

„Ono što želim da kažem jeste na kraju da se ovakvom bezakonju mora stati na put. Moramo iskorijeniti korupciju, moramo suzbiti mafiju, pogotovo kockarsku mafiju. Zato je Zakon o igrama na sreću koji je usvojila Skupština Crne Gore, antimafija zakon, od najvećeg značaja. Taj Zakon sadrži neutralna rješenja. Sadrži rješenja jednaka za sve. Uvodimo državnu lutriju i protiv smo bilo kakvog prepuštanja lutrijskih igara bilo kome, bilo putem javno-privatnog partnerstva ili na drugi način. To mora biti isključivo pravo države.
I što se tiče motiva koje su pomenuli, štiteći i svoj obraz i čast organizacije kojoj pripadam, pozivam ih da iznesu bilo koji dokaz koji imaju o bilo kakvoj mojoj interesnoj povezanosti sa nekom strukturom, a ja im poručujem u skladu sa našim običajima, sa običajima Crne Gore, možda nešto što je neuobičajno u političkim odnosima: da svaki cent koji sam primio od bilo kojeg priređivača na sreću ili bilo koje privredne ili interesne grupe, dao sebi za lijek u najvećem crnogorskom svetilištu Ostrogu. Toliko od mene, a neka oni kažu isto i neka kažu oni kupljeni političari koji su im i pisali njihovo sramno saopštenje“, poručuje Koprivica.

Foto: Demokratska Crna Gora

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Samo Brana ne dirajte, pa šta god drugo oćete !

NIKŠIĆ PROGNOZA