Koprivica: Poslanici imaju pravo da pitaju kako je Belivuk ušao u Crnu Goru

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica odgovarajući na optužbe bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića da poslanici na sjednicama Odbora za pravosuđe vrše pritisak na tužilaštvo i prave hajku, kazao je da Skupština ni u jednom momentu nije izašla iz svojih ustavnih ovlašćenja.

On je rekao da je cilj Odbora bio da sagleda postupanje vlasti u slučaju skidanja zabrane za ulazak u Crnu Goru optuženim kriminalcima iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

“Ja bih postavio pitanje da li je bilo neophodno da ja sazovem sjednicu Odbora za pravosuđe da bi se saznala istina. Da su nadležni radili svoj posao mi ne bismo imali potrebu da se sastajemo o ovako delikatnom slučaju”, ocijenio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, ovo je slučaj u kome su pogažene procedure, i bačen u blato pravni okvir.

“I onda je potrebno da Odbor sagleda postupanje organa vlasti. Mafija ima jaku podršku i želi da nametne narativ da je naše postupanje nesistemsko. Pokazalo se da je to sistem koji ne počiva na vladavini prava i sistem koji nije želio da se mijenja. A nema napretka dok se svaki organ ne suoči sa svojom prošlošću”, kazao je Koprivica.

Skupština Crne Gore, kao je objasnio, može da se sprovodi kontrolno saslušanje predstavnika svih organa koji podnose izvještaj o radu parlamentu. 

“Mi nijesmo sprovodili krivično-pravni postupak. Samo želimo da vidimo šta rade organi vlasti”, kazao je Koprivica.

Govoreći o ubistvu glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dan Duška Jovanovića, Koprivica je ocijenio da je riječ o zločinu bez kazne.

“To je jedan zločin bez kazne koji je bio politički motivisan, jer je Jovanović bio na čelu medija koji je bio antirežimski orjentisan. On je bio neko ko je sa dokazima govorio o nepočinstvima vlasti u drugoj polovini 90-ih. I kad smo organizovali ovu sjedncu, imali smo priliku da vidimo ko je sa kim povezan, kakve pritiske i ucjene imamo u pravosuđu. Imamo priliku i da saznamo sa kim su povezani i na čijem platnom spisku se nalaze pojedini policijski službenici ali i tužioci”, rekao je Koprivica.

Podsjećajući na prvi iskaz bivše predsjedice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Koprivica je saopštio da je ona tada rekla da je svjedok mnogih prljavih biografija.

“Ona je tada poručila da zna dosta toga i da će se braniti ako to bude zatrebalo. Lazović i advokat umjesto što optužuju Skupštinu, bolje je da sagledaju svoju odgovornost i odgovornost onoga ko je bio na vrhu političke piramide, a to je bio Milo Đukanović“, kazao je Koprivica.

Ponavlja da se on ne bavi krivično-pravnom odgovornošću.

“Problematizujem stav Zorana Lazovića da Belivuk i Miljković nijesu neprijatelji Crne Gore. Pitanje je kako je došao do zaključka da regionalne ubice i kasapi, koji su izvršili monstruozan zločin kod Spuža nijesu neprijatelji. Pitanje je i zašto je pomoćnik direktora policije Enes Baković kazao da je Zoran Lazović skinuo zabranu ulaska. Javnost ima pravo da zna sve, posebno kada su u pitanju anomalije vlasti. Kako su Miljković i Belivuk znali da im je ukinuta zabrana ulaska? Zašto ne postoji dokumentacija i pisani trag o skidanju te zabrane?”, pita se Koprivica.

izvor,foto:RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA