Koprivica: Politički podmladak da pokaže razliku u odnosu na prethodnike

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica smatra da će partijski podmladak na crnogorskoj političkoj sceni pokazati da li će se ponijeti odgovorno ili će nastaviti praksu prethodnika koji su se povukli . Ipak, na siguran parlamentarni status, kako je rekao, od 17 lista može računati samo jedna trećina, te da će se pokazati da li ćemo imati veliki broj rasutih glasova.

Koprivica je u emisiji „Link“ Radija Crne Gore kazao da smatra da je dobro što se za glasove građana bori 17 izbornih lista, jer će tako izmjeriti političku vrijednost.

„Najzanimljivije će biti da znamo ko će formirati buduću vladu, jer će ona imati važne zadatke. Jedna trećina od ovih lista moći će da računa na siguran parlamentarni status, ostali će se boriti za cenzus i vidjećemo da li ćemo imati veliki broj rasutih glasova što se nije dešavalo odavno“, kazao je on.

Koprivica kaže da bi trebalo da je dobro to što imamo smjenu generacija u politici, ali to ne znači i da će biti tako.

„Ako se juniori budu ponašali kao seniori, nije bitno koliko godina imaju. Želim da vidim mnoge na vlasti, da vidim kako se ponašaju, njihovu odgovornost, ne prema svojim partijskim vojnicima. Potencijal za bolje postoji, ali ćemo da vidimo“, kazao je on.

Istakao je da će tražiti od DIK-a i AZLP-a da objasne način na koji su provjerili potpise podrške iizbornim listama.

„Do tada DIK treba da obezbijedi da građani preko aplikacije mogu da provjere da li im je neko zloupotrijebio potpis“, rekao je Koprivica.

Ističe da su liste jutros objavljene cjelovito.

On je kazao da očekuje da će najmanje 80 odsto budućih parlamentaraca potpisati kodeks za fer i demokratsku kampanju CDT-a, jer ih do sada niko nije odbio.

Kada je riječ o saradnji sa DIK-om kaže da je ona dobra i da ima koraka naprijed.

„Ali kada dođe do neke odluke koja je u političkom interesu, većina glasa onako kako partija traži i to je veliki problem i velika sjenka na njihovom radu. Nadam se da će reforma donijeti da partije ne budu i sudija i igrač“, rekao je on.
Neažurnost registra prebivališta je i dalje veliki problem.

Smatra da smo mogli racionalizovati potrošnju da smo održali predsjedničke i parlamentarne izbore svakog dana.

„Demokratija košta i pet miliona je kap u moru šta neodgovorne elite mogu uraditi kada upravljaju milionima“, smatra on.

Ističe da u našem izbornom procesu ima dosta novca iz sive zone.

Izvor: RTCG

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA