Koprivica: Izbori u rukama PES-a

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica smatra da su vanredni parlamentarni izbori i izbori u Podgorici u rukama Pokreta vropa sad.

“Ako PES ne bude mogao da se odupre pritiscima NSD, ako bude ulazio u “briljantne” evropske akcije kao što je rezolucija o Jasenovcu, onda vjerujem da će pritisak i domaće i međunarodne javnosti rasti. Ako nastave sa greškama kao što je najava o dvojnom državljanstvu biće pritisak veći i to može dovesti do izbora”, kazao je on.

Ukoliko bi se ponovio loš rezultat PESa u Podgorici, pritisak bi po njegovim riječima postao neizdrživ.

“Treća stvar je Program Evropa sad 2. Treba do kraja ovog mjeseca da se objavi fiskalna strategija koja konačno treba da objasni Program Europa sad2. Ukoliko PES to uradi na neki netransparentan način, ukoliko uradi na način koji može dovesti u problem javne finansije, penzioni fond ili nešto slično, ili ukoliko to ne uradi, mislim da će biti u ozbiljnom problemu i suprotno”, smatra Koprivica.

Četvrta stvar koja ože uticati na izbore, kako kaže je rekonstrukcija vlade.

Kazao je da se nada da će Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu pokazati političku volju da ograniči ulaganje državnog novca u kampanju neke partije, dolazak novca iz biznisa, finansiranje partija iz organizovanog kriminala, kao i uticaj iz inostranstva.

“To najvjerovatnije jeste na tapeti zboog IBAR-a, ali neka je. Ajde da vidimo koliki smo IBAR–ovci, ali to može biti dobro jer ćemo imati ili dobar impuls ili ćeo znati na čemu smo”, kazao je on.

Ne smatra da će se skoro završiti situacija u Šavniku jer to odgovara političkim strukturama.

“Iz toga je nemoguće izaći legalnim putem”, kazao je on.

Govoreći o softveru za provjeru podataka za popis stanovništva, kaže da ne smatra da on može da riješi sve probleme.

“Nije problem napraviti softver, već kako ga zaštititi. Tu je opasnost”, ocijenio je Koprivica.

Smatra da je bruka i sramota za državu da nema diplomatsku mrežu.

On smatra da je izgovor da se nema vremena za sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost.

“Mislim da je došlo do političkog problema. Tamo neke vojniike treba poslati u misiju EU koja je vezana za Ukrajiinu, a ima tamo i nekih kojima se ne sviđa da se pomađe ukrajini. Treba barem neko da progovori o tgome i da nam kaže zašto se toliko blokira Savjet”, kazao je on.

Komentarišući formiranje Evropskig saveza, ali i partije bivšeg premijera Duška Markovića Koprivica smatra da građanima treba neššto novo.

“Sada je pitanje koliko su ti savezi novi. Sastavljeni su od ljudi koji su poznati javnosti i koji imaju političku prošlost”, kazao je on.

Smatra da je za te saveze dobra stvar što imaju veči koalicioni kapacitet, dok ga DPS, o njegovim riječima nema.

“Tu je njihova šansa da se pozicioniraju”, kazao je on.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA