Koprivica: Najvažniji zadatak Skupštine da odblokira pravosuđe

Danas će se održarti konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na čijem je dnevnom redu i izbor predsjednika parlamenta, počinje u podne. Na RTCG je tim povodom specijalna emisija, a gosti su nekadašnja poslanica Snežana Jonica i izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Jonica kao posebnu zanimljivost izdvaja to da će se veliki broj novih poslanika prvi put naći u poslaničkim klupama.

“Promjene su izvjesne. Imamo 22 novih iz Evrope sad, 10 iz DPS-a. Jedan broj njih će vjerovatno zbog nespojivosti funkcije otići i tek tada ćemo imati pravu sliku”, rekla je ona.

Koprivica je kazao da se nada da će nova lica biti pokretačka snaga u parlamentu. 

“Ako ne preuzmu praksu od svojih prethodnika i ako ne nastave njihovim stopama, ima nade za nas. Ako nastave da sprovode njihovu praksu, to nije dobro za nas. Treba im dati šansu”, smatra on.

Istakao je da novi poslanici moraju biti svjesni funkcije parlamenta, a to je da kontroliše Vladu i da se od njega „Vlada trese“.

„Za mene je najvažnije da parlament bude najbitnija institucija, da se tamo dešavaju debate, da bude otvorena institucija“, kazao je on. 

Nakon toga, jako je važno da se završi izbor pravosudnih funkcija, kaže on. 

„Najvažniji je VDT, nedostajući sudija Ustavnog suda, pa nedostajući članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Treći prioritet je reforma izbornog zakonodavstva“, rekao je on. 

Koprivica kaže da vidi mogućnost konsenzusa.

„Vlada se može konstituisati sa podrškom 41 poslanika. Time se, međutim, stvara alibi za nesaradnju u parlamentu, za podrivawe demokratskih procesa u državi”, rekao je on.

On bi, da je opozicija formirao vladu u sjenci. 

„Ja bih da sam opozicija imao kandidata za predsjeddnika parlamenta“, rekao je Koprivica. 

Na sjednici Skupštine će biti usvojen izvještaj Državne izborne komisije o parlamentarnim izborima, koji su održani 11. juna.

Konstitutivnom sjednicom, do izbora predsjednika Skupštine, predsjedava najstariji poslanik kome u radu pomažu najmlađi poslanik i generalni sekretar parlamenta.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Milan Lekić iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), a najmlađi je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Mirko Đukić.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA