Konzul Crne Gore u Poljskoj opozvan zbog krivičnog postupka

Počasni konzul Crne Gore u Krakovu, Marcin Ruta, opozvan je danas sa te funkcije. On je, kako se navodi u odluci Vlade Crne Gore, smijenjen zbog krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Poljskoj.

Predlog da se opozove Ruta, na osnovu člana 50 stav 6 Zakona o vanjskim poslovima, dostavio je rukovodilac radom Ministarstva vanjskih poslova.

„Ambasada Crne Gore u Poljskoj informisana je od strane relevantnih poljskih organa o krivičnom postupku i pojedinostima istog, koji se pred Okružnim tužilaštvom u Radomu vodi protiv gdina Marcina Rute. Imajući prethodno u vidu, Ministarstvo vanjskih poslova smatra da navedeno može narušiti ugled države Crne Gore i predlaže da se gospodin Marcin Ruta opozove sa dužnosti počasnog konzula Crne Gore u Krakovu, Republika Poljska, sa nadležnošću za vojvodstva: Malopoljsko, Šlesko, Svetokriško i Potkarpatje“, piše u obrazloženju odluke Vlade.

Ruta od 2014. godine obavlja funkciju počasnog konzula Crne Gore u Krakovu, sa nadležnošću za vojvodstva Malopoljsko, Šlesko, Svetokriško i Potkarpatje.

Dispozitiv ovog rješenja objaviće se u Službenom listu Crne Gore.

Izvor: RTCG

Foto: echodnia.eu

NIKŠIĆ PROGNOZA