Komitet UN traži ravnopravnost žena prije izbora 2027.

Komitet UN za eliminaciju diskriminacije žena (CEDAV) konstatovao je da je od 26 crnogorskih opština, samo na čelu jedne žena, a od 23 ministarstva samo četiri žene su na čelu, od te s tim u vezi preporučuje Crnoj Gori da izmijeni postojeći Izborni zakon kako bi uveo sistem zatvarača koji zahtijeva od političkih partija da kreiraju listu kandidata naizmjenično između ženskih i muških kandidata i da odobri navedene izmjene prije opštih izbora 2027. godine.

„Komitet je sa zabrinutošću konstatovao da Crna Gora ima jedan od najvećih rodnih dispariteta među bebama u Evropi, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, uzimajući u obzir naznake države članice da se polno selektivno rano genetsko testiranje i abortusi uglavnom dešavaju van zemlje“, navodi se u izvještaju.

Od Crne Gore je zatraženo da pokrene program za širu javnost i zdravstvene radnike kako bi podigli njihovu svijest o negativnom uticaju i kriminalnoj prirodi polno selektivnih abortusa.

„Takođe je preporučio da Crna Gora ojača saradnju sa zemljama u kojima Crnogorski državljani navodno dobijaju polno selektivno rano genetsko testiranje i abortuse kako bi spriječili takve štetne prakse“, navodi se u izvještaju.

Navode i da je konstatujući povećano učešće žena u političkom životu u Crnoj Gori, te činjenicu  da Izborni zakon propisuje minimalnu kvotu od 30 odsto za zastupljenost oba pola u Skupštini i lokalnim skupštinama, „Odbor  istakao da ne ispunjavaju sve zakonodavne skupštine kvotu od 30 odsto i da su samo četiri od 23 ministra sadašnje Vlade i samo jedna od 26 gradonačelnika / ce su žene“.

„Preporučio je Crnoj Gori da izmijeni postojeći Izborni zakon kako bi uveo sistem zatvarača koji zahtijeva od političkih partija da kreiraju listu kandidata naizmjenično između ženskih i muških kandidata i da odobri navedene izmjene prije opštih izbora 2027. godine“, kaže se u izvještaju.

Komitet UN za eliminaciju diskriminacije žena (CEDAV) danas je objavio svoje nalaze o Brazilu, Estoniji, Kuvajtu, Maleziji, Crnoj Gori, Republici Koreji, Ruandi i Singapuru, nakon pregleda ovih osam država ugovornica tokom posljednjeg zasijedanja.

Nalazi sadrže pozitivne aspekte primene Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena u svakoj zemlji, kao i glavne brige i preporuke Komiteta.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA