„Kod jakih lidera sa vizijom ima sujete ali Evropa sad može da opstane“

Sjednica Glavnog odbora Pokreta Evropa sad održana je sinoć u 18 sati, jednoglasno je odlučeno da nastupe samostalno na parlamentarnim izborima i da nosilac liste bude Milojko Spajić. No, stiče se utisak da je javnost zbunjena, obzirom da je odlučivano bez prisustva drugog čovjeka partije Jakova Milatovića. Pritom, zahtjev dijela članova da sjednica Glavnog odbora (GO) bude odložena, nije uvažen. Milatović je u srijedu otišao u Tivat, gdje je gost Međunarodnog samita i predviđeno je njegovo dvodnevno učešće. Biće i jedan od glavnih govornika, obzirom da je nedavno izbaran za predsjednika države. Iako je i sam Milatović u mejlu članovima GO prije nekoliko dana sugerisao odlaganje sjednice, do toga ipak nije došlo.

Savjetnik za programski razvoj NALED i analitičar iz Beograda Milan Antonijević kazao je da dešavanja u Evropi sad prati sa otvaranja ESG samita Zapadnog Balkana koji je, nedavno izabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović upravo otvorio.

„To je prvi samit u ovom, našem dijelu Evrope i predsjednik ga je otvorio na engleskom jeziku, što je i sam naglasio, kao znak otvorenosti. Jasna je poruka sa samita koji govori o jedinstvu, o potrebi da svi stanemo iza vrijednosti, saradnje, jednog cilja, održavanja i unapređenja naše okoline, društva i načina upravljanja. Kada to prenesemo na dnevnu politiku u Crnoj Gori i meni, iz Srbije, vrlo zanimljivu inicijativu Evropa sad, jasno je da je saradnja onih koji nesumnjivo imaju zajedničke vrijednosti imperativ i za Crnu Goru u predizbornom periodu“, naglasio je  Antonijević za Portal RTCG.

Kako je istakao, da li će se ona vidjeti u narednim mjesecima, bilo prije ili poslije formiranja nove crnogorske Vlade, nije previše bitno i ne treba da izaziva nesuglasice i budi sujete. 

„Koje nekako uvek isplivaju kod jakih lidera sa vizijom, ali je bitno da se Evropi pošalje jasna poruka jer je „Evropa sad“ neophodno prevesti na sve jezike koji se govore u Evropskoj uniji i u našem regionu – Europe now, Europe maintenant, Europa jetzt, Europa mošt i da ne nabrajam jer Crna Gora zaslužuje promjenu koja se sada i u proteklim godinama dešava“, poručio je Antonijević.

Kako smatra novinar Predrag Zečević, partije u Crnoj Gori koje su imale dva jaka lidera, po pravilu, uvijek su se dijelile (Milo-Momir, Kilibarda-Božo, Božidar-Andrija, Ranko-Ivan, Andrija-Goran…). 

„Zbog, prije svega, crnogorske tradicije autokratskog vladanja (državom, partijom, ministarstvom, firmom, novinskom kućom, mjesnom zajednicom…) ali i zbog lošeg mentalitetskog sklopa gdje se sklonost kompromisima smatra slabošću. Da ne pominjem lične interese. Takav izazov upravo ima pokret Evropa sad koji ima dva jaka lidera, predsjednika Jakova Milatovića (najveći broj glasova u istoriji crnogorskog glasanja) i zvanično najpopularnijeg crnogorskog političara Milojka Spajića“, kazao je Zečević. 

On je rekao kako mnogi analitičari, posmatrači i dobri poznavaoci prilika smatraju da partije sa dva jaka lidera se moraju raspasti zbog krize rukovođenja i frakcija.

„Ja smatram da nije tako, evo zašto. I Jakov i Milojko (obojicu lično poznajem) su se školovali i živjeli vani, gdje su u partijama i u kompanijama potpuno normalne frakcije, različita mišljenja i sistemska kohabitacija. Plus obojica se lično uvažavaju, prošli su sličan životni put ali imaju različita mišljenja. Zbog toga mislim da će Pokret Evropa sad opstati bez obzira na različita mišljenja i frakcije. Izbor je lak“, smatra Zečević. 

Po njegovom sudu, ukoliko opstanu kao jedan subjekat, Evropa sad će (uz URA+Demokrate, možda i Preokret) imati presudan uticaj na politička dešavanja u Crnoj Gori u narednoj deceniji.

„Ukoliko ne opstanu, biće to politička zvijezda padalica koja će otvoriti politički prostor djelovanju novih partija sa novim ljudima i novim idejama“, smatra Zečević. 

Milatovićevo učešće na Međunarodnom samitu u Tivtu najavljeno je na sajtu Vlade još 13. aprila. Pored njega se očekuje i učešće premijera Ditana Abazovića i ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića.

Čim je sjednica počela, objelodanjeno je da je isključen niko drugi do predsjednik Statutarne komisije Pokreta Evropa sad Janko Odović, koji je potpisao odluku o sazivanju sjednice. Dodatno zbunjuje Odovićev stav, iskazan oko ponoći, da je u pitanju nesporazum da on ostaje član stranke i nije isključen. 

Ranije u srijedu Odović je izjavio da je sjednica zakazna u skladu sa Statutom i na zahtjev 2/3 članova Glavnog odbora. 

„Predsjednik Pokreta, Milojko Spajić, prihvatio je inicijativu, a ja, kao predsjednik Statutarne komisije Pokreta, konsultujući odredbe Statuta, dao mišljenje da su se stekli Statutom propisani uslovi da se sjednica GO održi. Nakon toga Spajić je sastanak zakazao za 26. april sa početkom u 18 sati. Lično smatram ovo uviđenjem dobre prakse i izmjenom dosadašnjeg načina rada političkih partija, jer se pokazalo da članstvo, odnosno baza Pokreta Evropa sad može, hoće i želi da kroz Statutom propisane mehanizme uzme aktivnije učešće u donošenju odluka u Pokretu“, kazao je Odović.

Izvor: RTCG

Foto: PES

NIKŠIĆ PROGNOZA