Knežević: Rekonstrukcija vlade moguća u julu, DNP spremna za razgovore

Nakon izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, vjerujem da su se stvorili uslovi da udjemo u period unutrašnje političke stabilnosti, poručio je u intervjuu za Portal RTCG predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Knežević je naglasio kako smatra da bi rekonstrukcija Vlade mogla da se realizuje tokom jula, ali to je ističe, takođe pitanje i za premijera Milojka Spajića. 

  • Šta za Vas lično predstavlja Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau, Mauthauzen

– Izglasavanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen predstavlja istorijski čin kojim se Crna Gora svrstala u predvodnike država koje se bore protiv revizije istorije i relativizacije nacističkih i ustaških zločina. A meni lično predstavlja jednu od navjećih, ako ne i najveću moralnu satisfakciju, jer smo jedini na svijetu pokrenuli institucionalnu temu holkausta nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

  • Kako komentarišete reakcije hrvatske vlasti nakon usvojene rezolucije o Jasenovcu?

– Moram priznati da su predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković ispali pravi šmekeri i gospoda u svojim reakcijama u odnosu na politički talog u Crnoj Gori koji je u svojim napadima učestvovao u negiranju genocida u Jasenovcu, a u radikalizmu i prijetnjama koje smo dobijali i dobijamo ovih dana, stiče se utisak da su direktni potomci Maksa Luburića, Ljuba Miloša i Dinka Šakića. Toj političkoj i medijskoj periferiji, haustor mrziteljima svega srpskog, fejsbuk janičarima, da kojim slučajem može biti, sve bi nas izveli pred streljački stroj i po kratkom postupku strijeljali. Ovoliko izlivene mržnje nakon usvajanja rezolucije najbolje govori o tome da smo bili u pravu, i da ta margina šovinizma, fašizma, ksenofobije, iako beznačajna, mora biti označena kao zastiđe slavne crnogorske države. 

  • Kako ste vidjeli izjavu premijera Spajića o mogućim promjenama Zakona o državljanstvu? 

– Funkcioneri PES-a su i prije izjave premijera Spajića jasno naglašavali neophodnost izmjena diskriminatorskog Zakona o državljanstvu, koji se komotno može nazvati zakonom Ranka Krivokapića. Naš cilj nije nikakva okupacija Crne Gore, već ispravljanje nepravde prema preko 200 hiljada nekadašnjih državljana naše države, koji su zbog ovakvog kriminalnog zakona ostali bez institucionalnih veza sa maticom. Konstrukcije da će oni biti upisani u birački spisak predstavljaju ili namjernu demonstraciju neznanja ili šizofrenu paranoju koja je više za neuropsihijatra nego za politički komentar. 

  • Šta očekujete od najavljene rekonstrukcije Vlade?

– Nakon izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, vjerujem da su se stvorili uslovi da udjemo u period unutrašnje političke stabilnosti. U tom pravcu smatram da bi rekonstrukcija mogla da se realizuje tokom jula, ali to je takođe pitanje i za premijera Spajića. U svakom slučaju, DNP je spremna da nastavi razgovore na tu temu, ali kao što smo i najavili, ne po svaku cijenu, već kroz jasno utvrđene prioritete rada rekonstruisane vlade. 

  • Kada će biti objavljeni rezultati popisa stanovništva, po Vašim saznanjima?

– Očekujem u što skorije vrijeme, jer ne postoji nijedan razlog za ovolikim odugovlačenjem, bez ako se ne radi o političkim pritiscima i politikantskim kalkulacijama. Dosad bi rezultate popisa objavili Kina i Indija zajedno, samo naš Monstat čeka softver kao Beketovi junaci Godoa.

  • Još nije formirana vlast u Budvi?

– Od DNP-a ne zavisi da li će biti formirana vlast u Budvi. Pozivamo i želimo dogovor sa listom „Budva – naš grad“, jer građani koji su nam ukazali povjerenje neće imati razumijevanje ako ne dođemo do dogovora. U tom pravcu, spreman sam da dam puni doprinos, ali bez ikakvih kalkulacija, na bazi onog što su interesi građana Budve. 

foto: Skupština CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA