Knežević: Spremni smo da sjutra nastavimo razgovore sa Spajićem

Jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević poručio je, gostujući u emisiji „Načisto“ na Televiziji Vijesti, da su spremni da sjutra nastave razgovore sa mandatarom za sastav 44. Vlade Milojkom Spajićem.

Rekao je i da su mu Milojko Spajić i Branko Krvavac kazali da će oktobru podići kredit od 500 miliona eura i da će da izbace Elektroprivredu na Londonsku berzu.

Knežević je kazao da je Spajić neiskusan u politici i da je na talasu euforije koji je nastao nakon pobjede Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima, vjerovatno mislio da će i pregovarački proces nakon parlamentarnih izbora, na kojima je očekivao mnogo bolji rezultat za Pokret Evropa sad (PES), ići u pravcu biznis ili berzanskog aranžmana.

„Zapao je u ćorsokak i ide u pravcu iznevjeravanja izborne volje od 11. juna i 30. avgusta, polako uzimajući poslanika sa liste Demokratske partije socijalista s kojom se obavezao da neće praviti nikakve koalicije. Pred njim je politička budućnost ukoliko bude pokazao jedno iskustvo, trpeljivost i mudrost, ukoliko ne bude slušao sa strane, ni unutaršnje ni spoljne „prijatelje“ da ih tako nazovem i ako bude slušao volju građana. Ukoliko to ne bude uradio može se ugasiti kao zvijezda padalica“, rekao je Knežević.

Knežević je istakao da su od početka „fingirani“ pregovori o vladi sa koalicijom ZBCG.

Tvrdi da mandatar za sastav nove vlade i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić nema podršku četiri poslanika sa svoje liste, jednog poslanika Ujedinjene Crne Gore, a da SNP (Socijalistička narodna partija) još nije odlučio da li će biti dio priče, te da funkcioner PES Andrej Milović kaže da su spremni da pregovaraju sa Socijaldemokratama (SD).

„Je li to izdaja izborne volje? Zašto je neko požurio i potrčao da stavi tačku na razgovore. Zato što su od početka fingirani razgovori i pregovori sa koalicijom ZBCG“, rekao je Knežević.

Knežević je rekao da mu je Milojko Spajić 17. juna rekao da su stranke manjinskih naroda protiv koalicije ZBCG, da to nije njegov stav, te da određene strane ambasade zbog partizanske pozadine njegove porodice i DNP smatraju da bi on mogao da bude u vladi, i da se razmisli o opciji da četiri poslanika DNP budu u vladi nezavisno od Nove srpske demokratije.

„Ja sam to glatko odbio. Rekao sam, Milan Knežević nije izdajnik. Milan Knežević će da bude i u dobru i u zlu sa Andrijom Mandićem kada se nalaze na koalicionoj listi i Novom srpskom demokratijom. Ili smo zajedno u vladi Andrija Mandić i DNP ili nismo. Do 19. jula nismo imali nijedan sastanak. Imali smo neformalan razgovor gdje je saopštavao da razmišlja da nam da evropske poslove i prosvjetu. Ja sam mu rekao je li on siguran da je to dovoljno da se nama da i na tome se završio razgovor koji smo imali Spajić i ja. Nisu bila četiri resora kako se govorilo“, rekao je Knežević.

On je kazao da nikad nisu dopili ponudu napismeno.

U emisiji je prikazana prepiska od 27. avgusta iz Vocap grupe čiji su članovi bili svi učesnici pregovora vlade uključujući i Kneževića i Andriju Mandića.

U toj prepisci koaliciji ZBCG se nude mjesta potpredsjednika Vlade za kapitalne investicije i regionalni razvoj, ministarstva prosvjete, sporta i mladi, turizma i dva potpredsjednička mjesta u Skupštini.

Knežević je kazao da to nije bila zvanična ponuda.

Kazao je i da im je Spajić 19. avgusta rekao da ima ozbiljan pritisak od njemačkog ambasadora. 

„To su veoma neprijatne situacije, da gospodin ambasador Felten viče na njega.. Mandić i ja smo mu rekli da idemo zajedno kod tog čovjeka. Koliko god da se mi ne slažemo, nećemo pustiti niko da viče na tebe“, rekao je Knežević.

Foto: TV Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA