Knežević nosilac, na listi samo Nova, DNP i PZP

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević najvjerovatnije će biti nosilac liste DF-a na parlamentarnim izborima koji su zakazani za 11. jun, saznaje Pobjeda.

Više izvora Pobjede bliskih tom političkom savezu saopštio je da je u pitanju plod ranijeg dogovora u vrhu tog saveza da lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić bude predsjednički kandidat, a da lider DNP bude nosilac liste.

Nakon Mandićevog neuspjeha na predsjedničkim izborima, kada nije uspio da uđe u drugi krug, izbor Kneževića kao jednog od osnivača Demokratskog fronta se čini kao logičan politički izbor. Cilj je da se povreti politička energije DF-a koja je, kako smatra većina u vrhu tog saveza, izgubljena jer se Front ,,suviše žrtvovao za opšte interese, a zapostavio interes saveza“.

– Najvjerovatnije će Milan Knežević biti nosilac liste ali to će, sa svim detaljima, biti finalno precizirano između Andrije Mandića i njega, ali i unutarstranačkih konsultacija – saopštili su izbori Pobjede.

Jedan izvor je dodao da kako sada stvari stoje, DF neće praviti široku koaliciju poput one od 30. avgusta jer se to pokazalo pogubno po interese te političke grupacije.

– Dominantna su razmišljanja da DF ne može kao ranije da dijeli mandate kapom i šakom. To faktički znači da bi se unutar liste našle samo stranke konstituenti: Nova, DNP i PZP, a nikako nestranačke ličnosti ili neke manje partije kao što je to bio slučaj iz 2020. godine – rekao je izvor Pobjede.

Izvori Pobjede su i precizirali da će kampanja biti prepoznatljiva i da će se ,,forsirati programska opredjeljenja“.

– Kampanja će ići u pravcu zaštite i pozicioniranja interesa onih koji su tradicionalni glasači DF-a, pravoslavni Srbi i Crnogorci. Znači, u prvom planu će biti fokus na Deklaraciji o poništenju odluke o priznanju Kosova koja će biti ponuđena svim opštinama u kojima je na vlasti DF kao i intencija da za sve ključne društvene teme treba organizovati referendum.

– Nećemo odstupiti od svojih programskih opredjeljenja – to će biti fokus kampanje – zaključio je izvor Pobjede.

Knežević: Brutalna neistina da sam se sa Vučićem sreo i dogovarao redosljed na listi


Predsjednik DNP-a Milan Knežević je u izjavi za Pobjedu kazao da je ,,brutalna neistina da se sreo sa predsjednikom Srbije i dogovarao raspored na listi DF-a“.

– Brutalna je neistina koju je objavio jedan portal, a protiv koga sam već podnio dvije tužbe, da sam se ovih dana dva puta sreo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da smo dogovarali formiranje i redosljed bilo kakve poslaničke liste. U Srbiji boravim zbog unaprijed zakazanih književnih promocija u Novom Sadu i Zrenjaninu i to je objektivna javnost objavila. Gotovo da postaje morbidna opterećenost Aleksandrom Vučićem i Srbijom pred svake izbore u Crnoj Gori, jer upravo oni koji svakodnevno borave u zapadnim ambasadama i od istih dobijaju instrukcije, misle da su svi poput njih. Do apsurda je i udbaška konstrukcija da će Andrija Mandić biti pasiviziran na začelju liste, kao što je apsurdna i udbaška konstrukcija da nam je Aleksandar Vučić dao direktivu da u Opštini Zeta kroz izglasavanje deklaracije poništimo odluku o priznanju tzv. države Kosovo. Uostalom, naredne nedjelje će pokazati ko je lagao, a ko govorio istinu, a ja tvrdim da je istina ovo što saopštavam – rekao je Knežević u izjavi za Pobjedu.

Izvor: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA