Knežević: Podrška Crne Gore ulasku Kosova u Savjet Evrope je nacionalna sramota

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da je Crna Gora danas na Komitetu ministara glasala da Kosovo uđe u Savjet Evrope. Istakao je da ova odluka premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića dodatno usložnjava društveno-političke prilike kako u Crnoj Gori tako i u regionu.

„Danas se zvanična Crna Gora u ostavci na čelu sa Dritanom Abazovićem glasajući na Komitetu ministara da tzv. Kosovo uđe u Savjet Evrope, pridružila onoj Crnoj Gori Mila Đukanovića i Duška Markovića koji su 2008. protivno volji 85 % građana priznali ovu UČK tvorevinu“, navodi se u saopštenju Kneževića. 

Kako je kazao, „ova odluka premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića dodatno usložnjava društveno političke prilike kako u Crnoj Gori tako i u regionu“.

„Ova odluka Abazovićeve Vlade spada u jednu od najsramnijih u crnogorskoj istoriji i dodatno usložnjava društveno političke prilike kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Ako rasapala Vlada Dritana Abazovića nije imala ljudske i političke hrabrosti da bude protiv, mogla je glasati uzdržano, i na taj način pokazati da joj je stalo do najboljih odnosa sa Srbijom. Ali je očigledno postalo pravilo da oni koji deklarativno najviše govore o dobrosusjedskim odnosima suštinski najdublje zarivaju nož u leđa Srbiji kad god im se ukaže prilika za to“, kazao je Knežević. 

Istakao je da je glasanje „Crne Gore za prijem  Kosova u Savjet Evrope nacionalna sramota“.

„Zato je ovo današnje glasanje Crne Gore za prijem  Kosova u Savjet Evrope nacionalna sramota koju ćemo morati da spiramo sa našeg obraza. Iako su mnogi tvrdili da će se Srbija prva odreći Kosova i Metohije na ovom glasanju, Srbija je glasala protiv. A protiv su između ostalih glasali i Azerbejdžan i Gruzija, koji više imaju svijesti i bratskog razumijevanja nego crnogorski kvintaši koji bi se i rođene majke odrekli ako bi im stigao dekret iz ambasade“, istakao je Knežević. 

Istakao je da iz tog razloga „groteskno zvuči izjava novoizaranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da bi posle Brisela želio da posjeti Beograd“.

„Zato danas groteskno zvuči izjava Jakova Milatovića da bi posle Brisela želio da posjeti Beograd, jer upravo je zvanična a manjinska Crna Gora današnjim glasanjem odredila sljedeću Milatovićevu destinaciju, a to je Priština“, kazao je Knežević. 

Istakao je da očekuje da se Milatović ogradi i oglasi ukoliko se ne slaže sa današnjim glasanjem o prijemu Kosova u Savjet Evrope. 

„Ako se Jakov Milatović ne slaže s današnjim glasanjem Vlade Crne Gore o prijemu tzv. Kosova u Savjet Evrope očekujem da se oglasi i ogradi od ovog terorističkog akta države čiji je predsjednik. Takođe, očekujem da se oglase i sve one institucije, NVO i nezavisni intelektualci kojima su usta puna pjesama o Kosovu na svadbama i vašarima,  a koje su zaustavljale ulazak DF – a u vladu tvrdeći da će srpske interese bolje braniti Dritan Abazović i eksperti sa FB grupe „ Naši u svijetu“ koji postadoše mesije i državnici, a izdadoše sve čega su se dotakli“, naveo je Knežević. 

Istakao je da je sada prava prilika da se u „crkvama i manastirima otpočne akcija za prikupljanje potpisa o povlačenju odluke o priznanju tzv. države Kosovo“.

„Sad je prava prilika kad više nema Mila Đukanovića, da u našim crkvama i manastirama otpočne akcija za prikupljanje potpisa o povlačenju odluke o priznanju tzv. države Kosovo, jer ako ovi koji su na izborima pobijedili Đukanovića misle isto što i mi, onda će odluka biti povučena.Ali se plašim da misle isto kao Đukanović, samo što to niko ne smije javno da kaže. Zato smo dužni svim raspoloživim demokratskim sredstvima da zaustavimo dalje srozavanje i urušavanje države i njenih institucija dok se ne pretvore u neprepoznatljivu ruinu“, zaključio je Knežević. 

NIKŠIĆ PROGNOZA