(VIDEO) Spajić sa poslanicima PES-a o novoj vladi

U Klubu poslanika Pokreta Evropa sad (PES) počeo je oko 20 sati sastanak, na kojem će poslanici od mandatara Milojka Spajića dobiti informacije kako treba da izgleda nova Vlada Crne Gore, ko će je činiti i koji će joj biti glavni prioriteti. Sastanak se održava u prostorijama Kluba, u Ulici Baku, u Podgorici.

Medijske ekipe nijesu ispratile ko je sve došao na sastanak, budući da je prvobitna informacija iz PES-a bila da će se poslanici okupiti u Skupštini. Nakon što su u Parlamentu informisani da tu sastanka nema, novinari i ostali zaposleni u medijima su otišli u Ulicu Baku, te nijesu uspjeli da, kao i obično, zabilježe dolazak poslanika.

Dio poslanika sa liste PES, prema njihovim ranijim izjavama, nije spreman da podrži Vladu ako ne bude imala podršku najmanje 49 poslanika.

Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) je u utorak uveče u Rožajama odlučio da će ući u Spajićev kabinet, a predsjednik BS Ervin Ibrahimović je saopštio da ih je mandatar Milojko Spajić obavijestio da koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ neće pozvati u Vladu. Dio Vlade trebalo bi da budu Albanski forum i Albanska alijansa. 

Ujedinjena Crna Gora, čiji predstavnici su bili na listi PES, navela je da je neprihvatljivo da u ime mandatara govore decenijski saveznici DPS-a. Ona se založila da mandatar obezbijedi sve informacije o strukturi, planu rada i prioritetima nove vlade. 

Nakon što je informacija sa sjednice GO BS dospjela u medije, poslanicima sa liste PES saopšteno je da će sastanak kluba poslanika po instrukcijama mandatara biti održan u petak uveče.

Civis, Ujedinjena Crna Gora i još jedan broj poslanika sa liste PES iskazali su još ranije namjeru da ne podrže vladu koncipiranu bez podrške najmanje 49 poslanika.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović 10. avgusta predložio je Spajića za mandatara.

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) juče je saopštila da je prihvatila javno iznijetu ponudu mandatara za sastav nove Vlade Milojka Spajića, rekao je jedan od njenih lidera Andrija Mandić.

Iz Pokreta Evropa sad (PES) su saopštili da koalicija ZBCG nije prihvatila ponudu PES-a, prema kojoj je trebalo da im između ostalog, pripadnu tri ministarstva i mjesta potpredsjednika Vlade i Skupštine.

Foto: Press

Video: CdM

NIKŠIĆ PROGNOZA