Klub odbornika „Svi za naš grad“: Umjesto vizije razvoja, alibi – politika nove uprave Glavnog grada

Zamjenik gradonačelnice Glavnog grada Danilo Šaranović koji odnedavno, prvi put u životu, ima priliku da se bavi nečim osim partijske politike, obmanjujući podgoričku javnost, već traži izgovore za buduće neuspjehe nove gradske uprave, kazali su iz Kluba odbornika u Skupštini Glavnog grada – Svi za naš grad.

„Bez profesionalnog iskustva, bez ikakve ideje o razvojnim potrebama Podgorice i bez pomena projekata koji su potrebni kako bi naš grad nastavio dinamično da napreduje, Šaranović pokušava da dokaže nemoguće – da je sistem uprave Glavnog grada, najbolji dio sistema javne uprave u Crnoj Gori, zapravo nefunkcionalan i neracionalno koncipiran“, navode u saopštenju.

Kako ističu, u mandatu prethodne gradske uprave, u izuzetno nepovoljnim uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa i maćehinskim odnosom posljednje dvije vlade, sistem Glavnog grada ostao je stabilan i efikasan.

„Štaviše, zahvaljujući domaćinskom odnosu i vrijednim investicijama, kvalitet rada svih gradskih službi podignut je na značajno viši nivo. Šaranović, čiji su drugovi iz ”Demokratske Crne Gore” zahvaljujući partijskom zapošljavanju i nezakonitim radnjama uspjeli da gurnu u debeli minus preduzeća poput CEDIS-a, očigledno ne poznaje način funkcionisanja sistema Glavnog grada. Da nije tako, znao bi da u budžetu ne nedostaje novac za plate već da je Vlada nedavno usvojila novi Opšti kolektivni ugovor, zbog čega će svaka lokalna uprava biti u obavezi da usvoji rebalans budžeta“, kazali su u saopštenju.

Ističu da zahvaljujući odgovornom odnosu prethodne uprave, o kom svjedoči podatak da je posljednjeg dana njenog mandata na računima Glavnog grada bilo preko 17 miliona eura, „zapošljeni u sistemu Grada ne moraju da brinu o tome hoće li biti dovoljno novca da se uvećane plate isplate“. 

„Kada je u pitanju politika zapošljavanja u Glavnom gradu, nju je, tokom mandata prethodne uprave, karakterisala racionalnost i naglašeno domaćinski odnos. O tome najbolje svjedoči podatak da je u predizbornoj 2021. godini, za plate u Glavnom gradu potrošeno gotovo 600.000 eura manje nego što je budžetom bilo planirano. U privrednom društvu “Vodovod i kanalizacija”, koje je najčešće pominjano u kontekstu priče o navodnom partijskom zapošljavanju u Podgorici, polovinom 2018. godine, radilo je gotovo 620 ljudi. Danas je taj broj 572, dakle gotovo 50 ljudi manje“, kažu u saopštenju.

S druge strane, dodaju, broj izvršilaca je povećan u sistemima poput “Zelenila”, “Čistoće” i “Deponije”, kao rezultat ogromnog povećanja obima posla uzrokovanog kontinuiranim širenjem Podgorice, uređenjem preko 350.000m2 javnih površina, pokretanjem sistema primarne selekcije otpada i ugradnje preko 320 polupodzemnih kontejnera.

„Takođe, iako su njegove “Demokrate” u lokalnom parlamentu glasale protiv te odluke, podsjećamo Šaranovića da je prethodna gradska uprava obezbijedila sredstva za kupovinu novih 45 autobusa, što je, logično, zahtijevalo prijem u radni odnos većeg broja izvršilaca“, navode u saopštenju.

Iako je prošlo tek desetak dana otkako su stupili na funkcije, navode da je potpuno jasno da „Šaranović i njegove kolege iz uprave Glavnog grada nemaju bilo kakvu ideju o tome čime bi se bavili i šta bi radili u narednom periodu“.

„Zato, uz podršku medija koji su, prethodnih godina, udarnički radili protiv bivše gradske uprave, već sada valja pribaviti alibi za ono što čeka Podgoricu i njene stanovnike. Srećom, Podgoričanke i Podgoričani, koji danas uživaju u blagodetima rada tima koji je do juče predvodio gradonačelnik Vuković, više vjeruju svojim očima nego medijsko-političkim manipulacijama. Umjesto što zamajava javnost, Šaranoviću savjetujemo da se lati posla koji ga je zapao. Ukoliko ne zna čime bi se bavio, neka se slobodno obrati iskusnim profesionalcima iz sistema Grada koji su, skupa s prethodnom gradskom upravom, preporodili Podgoricu“, zaključuju u saopštenju.

Podsjetimo, zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović večeras je, gostujući na TV Vijesti, kazao da je bivša vlast u organima uprave i javnim ustanovama u Glavnom gradu, do 23. oktobra prošle godine kada su održani lokalni izbori, angažovala 91 osobu, a u privrednim društvima 177.

Takođe, rekao je da je nakon gubitka vlasti na izborima, bivša gradska uprava na čelu sa Ivanom Vukovićem, u organima uprave i javnim ustanovama angažovala najmanje 55 novih lica i najmanje 197 novih lica u privrednim društvima, čiji je osnivač Glavni grad, što je ukupno 252.

Izvor: Dnevno

Foto: Svi za naš grad

NIKŠIĆ PROGNOZA